Latin Amerika Bu Yıl En Hızlı Büyüyen Perakende E-Ticaret Pazarı Olacak

17 Aralık 2020

Pandeminin Latin Amerika perakende sektörü üzerinde derin bir etkisi oldu. Bazı ülkelerde zorunlu evde kalma talimatları perakendecileri fiziksel mağazaları kapatmaya zorlayarak birçok şirketin karını olumsuz etkiledi.

Yine de perakendecilerin ve tüketicilerin e-ticareti sıcak bir şekilde benimsemesi umut ışığı oldu. Perakende e-ticaret satışları bu yıl %36,7 artarak 84,95 milyar dolara yükselecek, bu da 2019 4. çeyrekteki %12,5'lik büyüme tahmininin yaklaşık üç katı ve Mayıs 2020 güncellemedeki %19,4'lük büyümenin neredeyse iki katı.

Bu etkileyici büyüme aynı zamanda, Latin Amerika'yı en hızlı büyüyen bölgesel perakende e-ticaret pazarı haline getirecek. 

Bu büyüme, kısmen bölgenin ekonomik güç merkezlerinden ikisinin- Buenos Aires, Arjantin ve São Paulo, Brezilya- sırasıyla 20 Mart ve 22 Mart'tan bu yana, dünya çapında hükümetler tarafından zorunlu tutulan uzun süreli kapanmada kalmalarından kaynaklanıyor.

Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernández, Buenos Aires'in kapanma tedbirlerini Kasım ayı başlarında sonlandırsa da şehir ay sonuna doğru "akıllı" sosyal mesafeye geçti ve bu da insanları kiminle etkileşime gireceklerine karar verirken akıllıca kararlar almaya teşvik etti. Bu arada, São Paulo Valisi João Doria, COVID-19 nedeniyle bildirilen 44.000'den fazla ölümün ardından 16 Aralık'a kadar kapanma tedbirlerini uzattı.

Bu, tüketicilerin e-ticarete kaymasını daha da arttırdı. Hassas makroekonomik ortamına rağmen Arjantin, izlenen 32 ülke arasında %79 ile dünya çapında en hızlı büyüyen perakende e-ticaret pazarı olacak.

Brezilya ise %35 ile Birleşik Krallık’ın (%34,7) biraz önünde ve İspanya'nın (%36) 1 puan gerisinde dördüncü sırada yer alacak. Referans olarak, Meksika %27 ile eşit derecede kayda değer bir büyüme ile 17. sırada yer alacak.
 
Kaynak:  Emarketer  
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü