Latin Amerika'daki Çelik Tüketimi Ekonomide Düzelmeyi Yansıtıyor

12 Şubat 2021

Latin Amerika Çelik Birliği Alacero, bölge ülkeleri arasında dengeli bir biçimde dağılmamış olmasına rağmen Latin Amerika kıtasının ekonomik toparlanma belirtileri göstermeyi sürdürdüğünü açıkladı. Çelik endüstrisinin amacı, herbir ülkedeki istemi karşılamaya devam etmek. Bu senaryoda, geçen yılın çelik üretimi, bir önceki yılın çelik üretimi ile karşılaştırıldığında %8,4 oranında bir düşüşe karşılık gelen 55,6 milyon tondu. Sözkonusu rakam, Çin dışarıda bırakıldığında, %7,7 oranında düşüş kaydederek 822 milyon tona gerileyen tüm yerküre üretim rakamı ile benzerlik gösterirken, Çin çelik endüstrisi ise %5,2 oranında yükselişe eşdeğer bir biçimde 1 milyar 53 milyon ton çelik üretti. Latin Amerika'da Şili, çelik üretimini %2,1 oranında artışla 1,2 milyon tona yükselterek en iyi başarıyı gösteren ülke olurken diğer uçta ise çelik üretimi %40,6 oranında gerileyerek 732 bin tona inen Peru yer aldı.
 
Toplam haddelenmiş çelik üretimi, 2003 yılı üretim rakamına benzer bir biçimde %9,7 oranında gerileyerek 46,3 milyon tona düşerken, 2013 yılında gerçekleşen 57,5 milyon tonluk en büyük üretim rakamı başarısından çok uzakta kaldı. Haddelenmiş çelik üretiminde kıtanın başlıca ekonomileri arasında geçen yıl yüzde olarak en büyük düşüş, %18,8 ile toplamda 3,5 milyon ton üretim gerçekleştiren Arjantin'de olurken hacim olarak en büyük düşüş ise %9,9 oranında gerilemeye karşılık gelen 1,7 milyon ton azalışla 15,8 milyon ton üretim gerçekleştiren Meksika'da yaşandı. Bir gösterge olarak Brezilya geçen yılı %3,7 oranında azalışa karşılık gelen 21,7 milyon ton üretim rakamı ile kapadı.
 
Geçen yılın Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6 oranında artış göstererek 5,5 milyon tona yükselen çelik tüketimi ekonomideki iyileşmeyi yansıtıyor ki Ekim 2019'dan bugüne kadar benzer rakamları gösteren bir ay olmadı. 
 
Bu başarının 2021 yılının ilk çeyreğinde de süreceği öngörülmekte. Kasım 2020'de, dışalımın tüketim içerisindeki payı düşerken beklenti, bölgesel tüketimin, dış ticaret açığının kontrol altına alınmasıyla yeniden artacağı yönünde. Kümülatif ticaret dengesi, Kasım ayında 2019'un ilk 11 ayında gerçekleşen eksi 12 bin 400 tona göre %13,5 oranında daha az açık verdi.
 
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü