LG Chem Firmasının Üçüncü Çeyrekteki İşletme Karı Rekor Seviyede Artış Gösterdi

12 Ekim 2020

Tesla’nın batarya tedarikçisi olan ve aynı zamanda petrokimya sektöründe de faaliyet gösteren Güney Kore’li LG Chem firmasından 12 Ekim 2020 Pazartesi günü yapılan açıklamada, şirketin üçüncü çeyrekteki işletme karında rekor seviyede artış kaydedildiği bildirildi.

Bu artışın nedenlerine ilişkin firma tarafından detaylı bilgi verilmedi, fakat sektörü yakından takip eden analistlerin tahminlerine göre, Tesla’nın vermiş olduğu yüklü siparişler ve petrokimya sektörü ile doğrudan ilişkili olan ev aletleri satışlarının pandemiye bağlı olarak artış göstermesinin şirketin işletme karına olumlu yansımış olabileceği belirtildi.

LG Chem’in açıkladığı rakamlara göre, firmanın üçüncü çeyrek dönem içerisinde Eylül ayı sonu itibarıyla işletme karı %159 oranında artarak 788,94 milyon dolara ulaştı. Söz konusu rakam, finansal danışmanlık firması Refinitiv Smart Estimate’in yaptığı 653 milyon dolarlık tahminin de üzerinde gerçekleşmiş oldu.

LG Chem’in cirosunun da son bir yıllık dönemde %9’luk bir artışla 6,5 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Şirketin detaylı gelir tablosunu bu ay sonuna doğru kamu oyu ile paylaşması bekleniyor.

LG Chem, Çin’li CATL firması ile birlikte Tesla’nın Şangay’daki fabrikasında üretilen elektrikli otomobillere batarya tedarik ediyor. Tesla’nın bu fabrikada ürettiği otomobillerin teslimat rakamlarında da üçüncü çeyrekte büyük artış olduğu açıklanmıştı.

Analistler LG Chem firmasının hem batarya üretimi alanında hem de petrokimya sektöründe önümüzdeki dönemlerde de önemli miktarlarda kar açıklamaya devam edeceğini tahmin ediyorlar.

Öte yandan bu olumlu rakamlara rağmen, şirketin borsada işlem gören hisse senetlerinin Hyundai’nin ürettiği Kona adlı elektrikli araçlarda yangın çıktığı haberleri üzerine %2.3 oranında değer kaybettiği bildirildi.

LG Chem konu ile ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu araçlarda çıkan yangınlara hatalı bataryaların neden olmadığını ve gerçek nedenin henüz teknik olarak tespit edilmiş olmadığını söyledi.

Elektrikli araç pazarının hızla büyüyeceğine ilişkin beklentilerle yılbaşında ralli yapan LG Chem hisseleri daha sonra Tesla’nın kendi bataryalarını üretmek için harekete geçtiği haberleri ile yine düşüş yaşamıştı.

Ayrıca firmanın geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada batarya üretimini ayrı bir bağımsız birim haline dönüştürmeyi planladıklarının belirtilmesinin ardından şirket hisseleri yine satış baskısı altında kalmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü