Lityum Fiyatlarındaki Son Düşüşlere Karşılık Lityum Üreticileri Lityuma Olan Talebin Uzun Dönemde Yükseldiği Görüşünde

29 Haziran 2024

İçinde bulunduğumuz haftada düzenlenmiş olan büyük bir sanayi konferansında bir araya gelmiş olan dünyanın en büyük lityum üreticisi firmaları, lityum sektörünü, çalışanlarını azaltmaya, ayrıca büyüme hedeflerinde kısıtlamaya gitmeye zorlayan son fiyat düşüşlerine karşılık, elektrikli taşıt aracı bataryalarının girdisi durumundaki lityum metaline yönelik uzun dönemli talebin yükselişe devam ettiği konusundaki görüşlerini sürdürdüklerini dile getirdiler.

Bir zamanlar özellikle seramik ile farmasötik ürünlerde kullanılan niş bir metal olan lityum metaline olan talep, son on yılda hızla yükseldi. Ne var ki, Çin'den kaynaklanan sunum fazlası ile birlikte çok hızlı bir biçimde başlamış olan elektrikli taşıt araçlarına geçişin yavaşlamaya başlamış olması, lityum fiyatlarının geçen yıl %80’in üzerinde gerilemesine yol açtı.

Lityum sektöründe dünyanın en büyük fuar organizasyonu olan Las Vegas Fastmarkets Lityum Edinim ile Batarya Hammaddeleri Konferansı'nın katılımcıları arasındaki genel kanı, elektrikli taşıt araçları ile batarya depolama teknolojileri daha yaygın duruma geldikçe içinde bulunduğumuz on yılın sonlarında sektörün beklenen talep artışını karşılayabileceği yönünde ölçülü bir umudu yansıtıyordu.

Konferansın düzenleyicileri, etkinliğe katılımcı sayısının geçen yılın katılımcı sayısıyla karşılaştırıldığında yaklaşık 1.100 katılımcıya, 2019 yılı katılımcı sayısı ile karşılaştırıldığında ise neredeyse üç katı kadar katılımcıya ulaştığını açıkladılar.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü