Lityum Metalinde Gelişmekte Olan Sağlayıcı Durumundaki Arjantin, ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası Bağlamında Bu Ülke ile Anlaşmaya Yakın Olduğunu Duyurdu

25 Mayıs 2023

Dünyanın en hızlı büyüyen lityum üreticisi Arjantin, yakında ABD pazarına girebileceğini belirtiyor.

Arjantin, ABD Başkanı Joe Biden'ın elektrikli taşıt araçları konusundaki girişimine katılmak üzere lobi çalışması yürütüyor. ABD’de Enflasyonu Düşürme Yasası olarak adlandırılan çığır açıcı iklim mevzuatı, donanımlarındaki bataryaların üretiminde kullanılan metallerin dağılımında ABD çıkışlı ya da ABD’nin serbest ticaret anlaşmasının olduğu bir ülke çıkışlı metallerin olduğu elektrikli taşıt araçları için vergi kredileri sunuyor. ABD’ye lityum sağlayan en büyük iki ülke durumundaki Avustralya ile Şili'nin ABD ile Serbest Ticaret Anlaşmaları varken Arjantin’in anlaşması bulunmuyor.

Arjantin Federal Madencilik Bakanlığı Müsteşarı Fernanda Avila ile önde gelen sanayi grubu Caem’in başkanı Franco Mignacco geçtiğimiz Salı günü başkent Buenos Aires’teki bir etkinlikte yaptıkları açıklamada, Arjantinli yetkililer ile ABD’li diplomatların konu üzerinde çalıştıklarını ve Arjantin’e muafiyet sağlanması konusunda anlaşmaya yakın olduklarına inandıklarını dile getirdiler. 

Arjantin'in söz konusu hamlesi, elektrikli taşıt aracı üretiminde önemli yer oluşturan mineraller konusunda ABD ile Çin arasında küresel bir çekişme yaşanırken gerçekleşiyor.
Arjantin’de sayıları yalnızca iki olan lityum üreticisi firma (Livent ile Allkem), üretimini ABD’ye lityum metali sağlamaya odaklayacak dünyanın üçüncü büyük lityum firmasını oluşturmak üzere birleşmeye hazırlanıyor.

Arjantin’in üçüncü bir projesi üretime başlamak üzere. Ancak, Çin Arjantin'in bir lityum işleme endüstrisi geliştirmesi konusunda yardımcı olmayı daha geniş bir biçimde taahhüt ettiğinden, Lithium Americas firmasının girişimi Çin'in Ganfeng Lityum firmasının lityumunu sağlayacak.

Franco Mignacco, Lithium Americas firmasının ABD’deki varlıklarından ayrı olacak olan bu projenin önümüzdeki ay devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü