Lityum Metaline Gereksinimi Büyük Boyutlarda Olan Fransa, Moğolistan'la Arama Anlaşması İmzaladı

16 Ekim 2023

Fransa, Perşembe günü (12/10/2023) Moğolistan'la lityum arama anlaşması imzalarken Paris'in temiz enerjiye geçiş için gerekli olan kritik metalleri bulma çabalarını hızlandırmasıyla Asya ülkesi Moğolistan’da uranyum madenciliği yapma aşamasına da bir adım daha yaklaştı.

Sözkonusu Anlaşmalar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Japonya'da gerçekleştirilmiş olan G7 ülkeleri doruk toplantısından dönüş yolunda Moğolistan’ın başkenti Ulanbator'a uğramasından altı aydan daha kısa bir süre geçtikten sonra Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh'un, Paris’e gerçekleşen ziyaretinin öne çıkan noktalarını oluşturuyor.

Fransız yetkililer, Fransa'nın kısa adı BRGM olan (Bureau de Recherches Géologiques et Minières-BRGM, yeryüzü doğal kaynakları ile yeraltı doğal kaynaklarının ve bu kaynaklardan doğan risklerin yönetimi amacıyla Fransa devletinin 1959 yılında kurmuş olduğu kamuya açık referans kurumudur. Ç.N.) kurumu üzerinden Moğolistan'da potansiyel olarak lityum zengini bir havzayı keşfetmek amacıyla 400.000 Avro yatırım yapmasıyla keşif anlaşmasının ön aşamada olduğunu dile getirdiler.

Nadir bulunan toprak mineralleri, başta elektrikli taşıt araçları üretimi olmak üzere birçok yüksek teknoloji içeren üretim süreci için gerekli mineraller olup Fransa yönetimi, otomobil üreticilerini ülkenin kuzeyindeki Dunkirk'te batarya üretimi ile elektrikli taşıt araçları üretimi için bir merkez kurmaya teşvik etmekte.

Fransız yetkililer, Fransa merkezli Orano nükleer yakıt çevrimi firmalar grubunun Moğol ortaklarıyla Badrakh Enerji Holdingi adı altında firmalar grubu oluşturarak küresel uranyum arzının %4'ünü karşılayabilecek düzeyde uranyum madeni açma-geliştirme yolunda önemli bir engeli de aştığını belirttiler.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü