Lityum Üreticileri Elektrikli Taşıt Araçlarına Yönelik Üretimlerini Artırmayı Sürdürüyorlar

03 Kasım 2023

Yerkürenin en büyük lityum üreticileri, küresel ölçekte elektrikli taşıt araçlarının benimsenmesindeki hızın yavaşladığına ilişkin artan endişelerin tetiklemesiyle fiyat düşüşleri yaşanırken, batarya üretiminin girdilerinden olan lityum metaline yönelik uzun dönemli talebin yükselişini sürdürdüğünü vurguluyorlar.

LG Energy Solution, General Motors, Honda ve diğer otomobil ile batarya üreticileri, son haftalarda bir ölçüde yükselen faiz oranları nedeniyle elektrikli taşıt aracı üretiminde büyümeye gitme planlarını yavaşlatırken sözkonusu gelişmenin batarya üretiminin girdilerinden olan lityum metalinde arz fazlası ortaya çıkacağına ilişkin endişeleri artırdı.

Benchmark Mineral Intelligence (Benchmark Mineral Intelligence, fiyat raporlama ajansı olarak çalışan aynı zamanda lityum iyon batarya üretimi aşamasından elektrikli taşıt aracı üretim ile satış aşamasına kadar olan süreçleri küresel ölçekte izleyen ve raporlayan bilgi bankası olarak işlev gören Londra merkezli firmadır. Ç.N.) tarafından izlenen ve bölge ile türe göre değişen lityum fiyat sepeti, içinde bulunduğumuz yılda %60 oranının üzerinde geriledi.

İçinde bulunduğumuz yılda, pil bileşeni olan ultra hafif ağırlıktaki lityum metaline olan talebin geçen yılki düzeylere göre göre yükselmesi beklenirken, yatırımcıların endüstrideki sıcak büyümeye yönelik beklentileri Albemarle, Pilbara Minerals, Livent gibi lityum madenciliği firmaları ile diğer firmaların zayıf durumdaki üç aylık raporları nedeniyle geriledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü