Lityum Üreticileri, Korona Salgınının Elektrikli Araç Devrimini Yavaşlatması Nedeniyle Beklemek Zorunda

27 Mayıs 2020

Reuters, Korona virüsü salgınının elektrikli araç devrimini, lityum metal batarya üreticilerini üretim kesintileriyle varlıklarını sürdürebilme düzeyinde kalmaya, büyümelerini geciktirmeye ve başlıca varlıklarını satmaya zorlayarak duraklattığını bildirdi. Lityum endüstrisi hisse senetleri, küresel salgın yüzünden baş aşağı giden ekonominin yıllardır hemen köşede beklediği görüntüsü veren elektrifikasyon devriminde bir kez daha frenlere asılması nedeniyle Ocak ayından bu yana keskin bir düşüş gösterdi. Yatırımcılar, lityum projeleri için fon arayan madencilere sırtlarını dönüyorlar. Duraklama, piyasalar toparlandığında, elektrikli araç bataryaları için üretilen lityumda kıtlığa yol açacaktır.
 
Lityum sektörünün yöneticileri, yatırımcıları ve analizcileri ekonomideki aşağı yönlü gidişin sektörlerini etkilemesi durumunun en az bir yıl daha sürmesini bekliyor. Bazıları ise ekonomideki daralmanın, Korona virüsünün elektrikli araçların yaygınlaştırılması konusunda otomotiv üreticilerinin planlarını nasıl etkileyeceğine bağlı olarak sektörü önümüzdeki on yılın ortalarına kadar sarsabileceği uyarısında bulundu.
 
Morningstar adlı danışmanlık şirketleri grubu, küresel lityum metali isteminin %15 oranında sıçrama yapacağı beklentisindeydi, ne var ki şimdi 2020 yılı için %5 daralma bekliyor.  
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü