Lityum Üreticileri, Lityumun Küresel Arzının Elektrikli Taşıt Aracı Talebini Karşılayamayabileceği Konusunda Uyarıyor

23 Haziran 2023

Lityum üreticileri, madencilik izin belgelerindeki gecikmelerin, personel sıkıntılarının ve enflasyonun, dünyanın elektrikli taşıt araçlarına geçiş konusunda hızlı bir biçimde ilerleyen zaman çizelgelerindeki geçiş sürelerini karşılamaya yetecek kadar lityum metali üretebilme yeteneklerini engelleyebileceği konusunda giderek daha fazla endişeleniyor.

Bir zamanlar özellikle seramik ile kimya sektörlerinde kullanılan, dolayısıyla sınırlı alanda gereksinim duyulan bir metal olan lityum; Stellantis, Ford, v.b. otomobil üreticilerinin elektrikli taşıt araçlarına geçiş konusunda hızlı davranmayı gerektiren planları göz önüne alındığında artık dünyanın en çok talep gören metallerinden biri. 

Burada söz konusu olan, yeşil enerjiye geçişin temel hedeflerinden biri olan elektrikli taşıt araçlarının, içten yanmalı motorların yerini alma hızıdır.

Lityum madenciliği firması Lake Resources'ın başkanı Stu Crow, içinde bulunduğumuz haftada Las Vegas’ta düzenlenen Fastmarkets Lityum ile Batarya Hammaddeleri konferansının oturum aralarında yaptığı konuşmada, "Batarya firmalarının hammadde (lityum) güvenliğinin olmadığı bir kriz durumuyla karşılaşabilirsiniz." uyarısında bulundu.

Crow ayrıca, "Bizim burada gözlemlediğimiz panik durumu ile elektrikli taşıt aracı sektöründe arzını güvence altına alma çabalarının döngüsü arasında bir kopukluk olduğudur." diye de ekledi.

Lake Resources firması bu hafta Arjantin'deki Kachi lityum madenciliği projesinde üretime geçiş tarihini üç yıl geriye attığını açıklayarak proje erteleme duyurusu yapan en son lityum firması oldu ki bu da güç kaynağı konusundaki ve diğer lojistik konulardaki endişeleri artırdı.

Dünyanın en büyük lityum metali üretici firması olan Albemarle, Amerika, Asya ile Avustralya kıtalarında hızla büyürken yine de küresel lityum talebinin 2030 yılında lityum arzını 500.000 metrik ton aşacağı öngörüsünde bulunuyor. Çeşitli danışmanlık firmaları ile diğer üreticilerin öngörüleri biraz farklılık gösterse de sonuçta hepsi yaklaşmakta olan kıtlık konusunda uyarıda bulunuyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü