Loongson Technology Tarafından Geliştirilen Yeni CPU, Çin’in Yerli Teknolojisini Geliştirmesi Yolunda Büyük Bir Adım

30 Kasım 2023

Uzmanlar, Çinli çip üreticisi Loongson Technology'nin kendi geliştirdiği en son merkezi işlem biriminin (CPU), Çin'in yerel çip teknolojisinde büyük bir ilerlemeye işaret ettiğini; ancak kullanımını teşvik edecek bir yazılım ekosistemi oluşturmak için daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.  

Şirket, Loongson 3A6000 adını verdiği en son merkezi işlem birimini Salı günü Pekin'de tanıttı.Çin Elektronik Standardizasyon Enstitüsü'ne göre Loongson 3A6000, testlerde Intel’in 14. nesil CPU'larıyla eşit performans gösteriyor.

Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Elektronik Bilgi Departmanı Başkan Yardımcısı Shi Huikang, Loongson'un en son ürününün yerli CPU performansında yeni bir zirveye işaret ettiğini ve aynı zamanda Çin'in çok kısa bir sürede geliştirdiği CPU tasarım mimarisine sahip birinci sınıf ürünler üretme yeteneğine sahip olduğunu kanıtladığını söyledi.

Loongson Technology, yabancı şirketlerin lisanslı tasarımlarına güvenmek yerine kendi işlemci mimarisini geliştiren birkaç Çinli çip üreticisinden biri.

Loongson Technology'nin Başkanı Hu Weiwu, Çin bilgi endüstrisi için ilerlemenin temel yolunun, ABD menşeli çip şirketi Intel ve İngiltere merkezli Arm Holdings tarafından geliştirilen X86 ve ARM sistemlerinin dışında bağımsız bir ekosistem oluşturmaktan geçtiğini belirtti.

Kaynak: China Daily
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü