Macar Konteyner Yeni Terminali, Tahıl Sevkiyatlarını Artırmayı Hedefliyor

20 Ekim 2022

Avrupa'nın en büyük kara tabanlı konteyner terminali, Ukrayna tahıllarının Macaristan üzerinden Adriyatik limanlarına sevkiyatını artırmayı amaçlayan Macaristan'ın Ukrayna sınırı yakınında faaliyete geçti.

Yaklaşık 40 milyar forint (95.65 milyon $) maliyetle inşa edilen Doğu-Batı Kapısı terminali, konteynerlerin geniş ve standart hat rayları arasında, ayrıca trenler ve kamyonlar arasında transfer edilmesini sağlıyor.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın doğusundaki Fenyeslitke'de düzenlediği basın toplantısında, "Ukrayna tahıllarının nakliyesinde büyük bir rolü olacak. Burada kullanılan makine saatte 800 ton tahıl ve 450 metreküp ayçiçek yağı işleyebilecek kapasitede" dedi ve terminalin Ukrayna tarım ürünlerinin nakliyesini daha verimli hale getireceğini de sözlerine ekledi.

Terminalin nihayetinde ayda 15.000 ila 20.000 ton tahıl işlemesi bekleniyor.

Ukrayna, başta deniz yoluyla olmak üzere dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biridir. Ukrayna’nın ihracatı, çatışmanın başlarında bir Rus fiili ablukası nedeniyle büyük ölçüde durduruldu, ancak Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğundaki bir anlaşma uyarınca yeniden başladı.

Ukrayna Tarım bakanlığı verilerine göre, bu ayın ilk 17 gününde ihracat 2,12 milyon tona ulaştı. Ancak Moskova, tahıl anlaşmasının uygulanmasından şikayet etti ve önümüzdeki ay anlaşmanın yenilenmesini engellemekle tehdit etti.

Kaynak: https://www.thecattlesite.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü