Macaristan’da Sanayi Üretimi Mayıs Ayında %30.7 Oranında Azaldı

09 Temmuz 2020

Macaristan Merkezi İstatistik Dairesi tarafından 7 Temmuz 2020 tarihinde yapılan açıklamada sanayi üretiminin Mayıs ayında yıllık bazda %30.7 oranında azaldığı bildirildi. Ekonomistler arasında daha önce bu konuda yapılan bir ankette ise Mayıs ayında sanayi üretiminin %24.4 azalacağı tahmin edilmişti. Sanayi üretiminin Nisan ayında da %36.8 azalmış olduğu dikkate alındığında, koronavirüs salgınının Macaristan üzerindeki ekonomik etkisinin ağır olduğu ve toparlanma sürecinin uzun zaman alabileceği yorumları yapılıyor.

İstatistik Dairesi yetkilileri Mayıs ayında karantina tedbirlerinin gevşemesi ile birlikte üretimin Nisan ayına göre %15.6 arttığını fakat imalat sektörü genelinde üretim hacminin tüm bantlarda azaldığını belirttiler.

Serbest piyasa kurallarının uygulandığı Macaristan ekonomisinde sanayinin lokomotifi konumunda olan motorlu taşıt üretimi geçtiğimiz Mart ayında nerede ise tamamen durma noktasına geldi. ING analistlerinden Peter Virovacz konu ile ilgili yaptığı açıklamada, motorlu taşıt üretimi yapan fabrikaların Mayıs ayında tekrar faaliyete geçtiğini fakat üretim miktarının 2013 yılındaki seviyeleri ancak yakalayabildiğini belirterek, kriz öncesindeki üretim seviyelerinin bu yıl içerisinde yakalanmasının mümkün görünmediğine dikkat çekti. Ekonominin yılsonunda %3 küçüleceği yönünde hükümet tarafından yapılan tahmine de katılmadığını belirten Virovacz, bu rakamın %5’e ulaşacağını da sözlerine ekledi.

Mayıs, Haziran ve Temmuz ayında fabrikaların ağırlıklı olarak kapalı kaldıkları dönemden kalma birikmiş siparişleri üreteceklerini söyleyen Virovacz, bu yıl gelmesi beklenen yeni siparişlerin ise küresel talep daralması nedeniyle geçen yılın çok altında kalabileceği konusunda da uyarıda bulundu.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü