Madenciler, Demokratların Enerji Planının 2030 Yılına Kadar ABD Kömürünü Öldüreceğini Dile Getiriyor

14 Eylül 2021

Kömür madencilerini temsil eden bir alım satım grubuna göre, kamu hizmetlerini daha temiz enerji kullanmaya zorlama planı on yılın sonunda kömürü ABD’nin elektrik üretiminden elimine edebilir.

Demokrat çoğunluk tarafından önerilen Temiz Elektrik Performans Programı (TEPP), tüketicileri için en az %4 oranında daha fazla temiz enerji sağlayan kamu hizmetlerine 150 milyar ABD Doları tutarı kadar teşvik ödeme yetkisi vermekte. Belirtilen oran kadar daha fazla temiz enerji sağlamayanlar ise ABD Enerji Bakanlığı’na ceza ödemek zorunda kalacaklar.

Sözkonusu program, Başkan Joe Biden'ın, ülkenin elektrik şebekesini 2035 yılına kadar karbondan arındırma iklim hedefinin önemli bir parçası. Peabody Enerji (Peabody Enerji firması kömür madenciliği sektöründe yerkürenin en büyük özel sektör firmasıdır. Firma 1883 yılında kurulmuş olup merkez ofisi ABD’nin Missouri eyaletinin Saint Louis kentindedir. Ç.N.) ile Consol Enerji de (Consol Enerji firması, ABD’nin başta gelen taşkömürü ile metalürjik kömür madenciliği firmalarındandır, firmanın merkez ofisi Pennsylvania eyaletinin Canonsburg kasabasındadır. Ç.N.) içerisinde olmak üzere madencileri temsil eden America’s Power’a (America’s Power, Amerika Birleşik Devletleri’nde kömür yakıtlı elektrik üretimi sektörü ile kömür madenciliği sektörlerinin çıkarlarını gerek federal düzeyde gerek eyaletler düzeyinde savunmak amacıyla kurulmuş ulusal alım satım grubudur. Ç.N.) göre havuç ile sopa yaklaşımı kömür endüstrisi için önemli bir tehdit oluşturuyor.

Grubun tepe yöneticisi Michelle Bloodworth, Pazartesi günü (13/09/2021) Enerji ve Ticaret Komitesi başkanlarına yazdığı bir mektupta “TEPP, eğer daha erken olmazsa 2030 yılına kadar kömürden üretilen elektriği ortadan kaldıracak.” yorumunda bulundu. Bloodworth ayrıca “TEPP, elektrik üretiminde doğal gazın kullanılmasını da sonlandıracak ya da en azından büyük ölçüde azaltacaktır.” yorumunu da ekledi.

Alım satım grubu, ABD kamu hizmetlerinin zaten fosil yakıtlardan uzaklaştığını, ancak böylesi acele bir geçiş için baskı yapmanın rüzgâr ile güneş enerjisinin hızlı bir biçimde benimsenmesini gerektirdiğini ve bu durumun da ülkenin elektrik şebekesine potansiyel tehdit oluşturduğunu dile getirdi.  
 
Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü