Madencilik Sektöründe Kazısız Seçenek Buluşu Yapıldı

06 Mayıs 2021

Sert kaya cevherinden maden çıkarmak için elektrik alanını kullanan yeni bir madencilik tekniği, Batı Avustralya Üniversitesi (BAÜ), İngiliz Uluslar Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (İUTBEAO), Danimarka Teknik Üniversitesi ile Exeter Üniversitesi tarafından geliştirildi.

Yeni teknik, tüm yerkürede öngörüsel olarak yılda 100 cigaton düzeyine kadar atık yaratan ki sözkonusu atık tutarı insanoğlu tarafından yaratılan tüm diğer atık türlerinden belirgin biçimde daha büyüktür, dolayısıyla da önemli çevre maliyetlerine neden olan geleneksel kazma yönteminin yerini alabilir.

BAÜ Yer Bilimleri Okulu ile İUTBEAO'dan Profesör Henning Prommer, yeni tekniğin, cevher yatağına elektrotlar yerleştirerek ve bakır gibi elektrik yüklü metallerin elektromigrasyon adı verilen bir işlemle kayalardan sökülmesini sağlayan elektrik akımları göndererek çalıştığını açıkladı.

Prommer, "Metaller, çevre üzerinde büyük baskı yaratan bir teknik olan, maden yatağını kazmak ve büyük miktarlardaki cevheri çıkarıp ayrıştırmak gibi geleneksel yöntemler yerine, doğrudan maden yatağında ayrıştırılıyor." bilgisini verdi.

Prommer, "Maden cevherinin çıkarılmasında kullanılan geleneksel yöntemler, yerküre yüzeyine, yok edilmesi gereken büyük oranlarda katı atığın da çıkmasına neden olurken, sözkonusu yeni yöntem, atık oluşması durumunu önemli ölçüde azaltıyor." yorumunda bulundu.

BAÜ Mühendislik Okulu'ndan Profesör Andy Fourie ise yeni tekniğin büyük olanaklar getirdiğini söyledi.

Fourie, "Yeni teknik yalnızca madenciliğin sonuçlarını iyileştirmeyecek, aynı zamanda daha sürdürülebilir bir madencilik yöntemine geçmemize yardımcı olacak.” yorumunu ekledi.

Araştırmacılar, yeni tekniği laboratuvar deneylerinde ve bilgisayar modellemelerinde test ettiler.

Araştırmacılar ayrıca bakırı bazı çok sıkı kaya örneklerinden başarıyla ayrıştırdıktan sonra, buluşun, bakırın yanısıra çok çeşitli diğer metaller için de sahada işe yarayacağından emin oldular.

Prommer ayrıca, "Sözkonusu buluş gerçekten heyecan verici çünkü metalleri çıkarmak için güneş ile rüzgâr gibi kesintili güç kaynaklarını da kullanabileceğiz.” bilgisini de ekledi.

Yeni teknik, şu günlerde Batı Avustralya Mineraller Araştırma Enstitüsü'nün desteğiyle daha da geliştirilmekte ve rafine edilmekte.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü