Malezya, Nadir Bulunan Toprak Elementlerinin İhracatını Yasaklayacak

12 Eylül 2023

Malezya Başbakanı Enver İbrahim Pazartesi günü (11/09/2023) yaptığı açıklamada, Malezya'nın doğal kaynaklarının bilinçsizce tüketilmesi ile kaybını önlemek amacıyla "nadir toprak elementlerinin" ihracatını yasaklayacak bir politika geliştireceklerini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması'nın 2019 yılındaki verileri, Malezya'nın 30.000 metrik tonla yerküredeki nadir toprak elementleri rezervlerinin yalnızca bir bölümünü topraklarında barındırdığını gösterdi. Öngörülen 44 milyon ton rezervle Çin en büyük nadir toprak elementleri rezervlerine sahip ülke durumunda.

Diğer yandan Malezya’nın kararı, yarı iletken yongalarda, elektrikli taşıt araçlarında, ordu gereçlerinde yaygın olarak kullanılan kritik durumdaki nadir toprak minerallerinin en büyük üreticisi olan Çin'den yerkürenin giderek uzaklaşmaya çalıştığı bir dönemde geldi.

Başbakan Enver İbrahim, yönetiminin Malezya nadir toprak endüstrisinin gelişimini destekleyeceğini, ayrıca yasağın "ülke için en üst düzeyde getiriyi garanti edeceğini" dile getirdi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü