Malezya’da Sanayi Üretim Endeksi Şubat Ayında %5.8 Arttı

13 Nisan 2020

Malezya İstatistik Dairesi Şubat Ayına ilişkin sanayi üretim verilerini bugün (13 Nisan 2020) açıkladı. Açıklanan verilerde, Şubat Ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre %5.8 oranında arttığı görüldü. Söz konusu artış, son iki yılın en yüksek artışı olarak da kayda geçti. Daire tarafından hesaplanmakta olan sanayi üretim endeksi, ülkedeki madencilik, imalat ve elektrik üretim sektörlerindeki fabrika faaliyetlerini kapsıyor.

Verilere bakıldığında Şubat ayı sanayi üretimindeki büyümenin, ekonomistlerin %1.9 olan tahminlerinin çok üzerinde gerçekleşerek, 2017 yılından bu yana en hızlı artışı kaydetmiş olduğu gözlemlendi. En son 2017 yılının Ağustos ayında %6.9 olarak zirve yapan üretim artışı, geçtiğimiz Ocak Ayında ise %0.6’da kalmıştı.

İstatistik dairesinden yapılan açıklamada, endekse dahil olan üç ana sektörün tamamında da üretim artışı kaydedildiği belirtildi.

Bir önceki yıla göre elektrik üretimindeki artışın %6.8 olduğu açıklanırken, imalat sektöründeki üretimin %5.6, madencilikte ise %6.1 oranlarında gerçekleştiği bildirildi.

İstatistik Dairesinin bu ay başında yayınladığı verilerde ise, Şubat ayında ihracatın özellikle mamul ürünlere olan talep artışına bağlı olarak son on altı ayın en iyi performansını ortaya koyduğu ve %11.8 oranında artış kaydettiği belirtilmişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü