Mavi Karbon Projeleri İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yardımcı Olabilir

26 Ağustos 2021

Mavi karbon, iklim değişikliğini azaltmada ve iklim değişikliğine uyum sağlamada olumlu bir rol oynar. Kıyı bitki örtüsünün doğal azaltıcı önlemleri, doğal karbon havuzunu korumak ve sürdürmektir. Diğer bir deyişle kıyı bataklığı ve deniz çayırı yataklarının insan faktörlerinden kaynaklanan kayıplarını azaltmak ve durdurmak amaçlanmaktadır.

Doğal hafifletme önlemleri, okyanusun, özellikle deniz yaşamı için, sera gazlarını ortadan kaldırma konusundaki uzun vadeli (yüzyıl ölçeğinde) yeteneğini de geliştirebilir. Ayrıca, büyük ölçekli alg çiftçiliği yoluyla fosil yakıtlara alternatif olarak biyoyakıt veya biyogaz üretimi, emisyon azaltımının desteklenmesine yardımcı olabilir; ve karbonu yakalamak ve depolamak için algler kullanılarak, atmosferden daha fazla miktarda karbondioksit uzaklaştırılır.

Mavi karbonla ilgili uyum, esas olarak kıyıdaki fiziksel süreç bozulmasını, ekosistem bozulmasını ve biyolojik çeşitlilik kaybını içerir. Dünya çapında 13,76 milyon hektar mangrov (gelgit olaylarının yaşandığı bölgelerden yetişmekte olan ağaç topluluklarına verilen isim) olduğu ve bunun yaklaşık %20'sinin (2,6 milyon hektar) karbon finansmanı projelerine yatırılabileceği tahmin edilmektedir.

Kaynak: Earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü