Meksika 2023 Yılında Petrol Dışsatımını Sonlandıracak

31 Aralık 2021

Meksika, kendi kendine yeterliliğe odaklanmak amacıyla ham petrol dışsatımını iki yıl içerisinde askıya alacak.

Sözkonusu uygulama, Başkan Andres Manuel Lopez Obrador'un dışalım yakıtlara bağımlılığı azaltma yolunda yerli yakıt üretimini artırma planının bir parçası olacak.

Pemex (Pemex, Meksika Enerji Bakanlığı bünyesinde çalışan devlet petrol firmasıdır. Ç.N.) tepe yöneticisi Octavio Romero, dışsatımın aşamalı olarak durdurulacağının duyurusunu yaparken aynı zamanda ülkesinin gelecek yıldan başlayarak ham petrol dışsatımını yüzde elliden fazla azaltımla günde 435.000 varile indireceğini açıkladı.

ABD Enerji Verileri Yönetimi’nin verilerine göre Meksika, günümüzde ABD ile Kanada’dan sonra Amerika’nın üçüncü büyük petrol dışsatımcısı. 

Meksika çıkışlı ham petrolün ana varış noktaları ülkenin kuzey komşuları olan Kuzey Amerika ülkeleri ile Çin, Hindistan, Güney Kore’nin yanısıra Avrupa ülkeleri. Dolayısıyla, Meksika’nın ham petrol dışsatımında yaşanacak bir kesinti, dışalımcı durumundaki bu ülkelerden bazılarının alternatif ham petrol sağlayıcılar aramalarına neden olabilir.

Meksika’daki yakıt istemi küresel Korona salgını sırasında arttı, ne var ki ülkenin ham petrol üretimi istemdeki artışı izleyemedi. Başkan Obrador’un planları arasında günde 340.000 varil ham petrol işleme kapasiteli yeni bir rafinerinin yapılmasının yer almasına karşılık, ham petrolün rafine edilme kapasitesi de bir sorun olarak kalmaya devam ediyor. Argus (Argus, Kanada merkezli yatırım danışmanlık firması olup firmanın merkez ofisi Toronto kentindedir. Ç.N.) tarafından bildirildiği üzere, içinde bulunduğumuz yılın hesaplamalarıyla yeni bir rafinerinin yapılmasının ülkeye 12,4 milyar ABD Doları tutarında bir maliyet etiketi var.

Meksika ham petrol dışsatımını gerçekten durdurursa bu durum ABD’nin Meksika’dan gelen ham petrole bağlı olarak Meksika körfezine bakan kıyılarında kurmuş olduğu rafinerilerini de önemli ölçüde vuracaktır. ABD için bir zamanlar Venezuela bir başka önemli ham petrol kaynağı idi, ne var ki ABD yönetiminin Caracas’a yönelik yaptırımları Venezuela ham petrolünün körfez kıyısına akışını durdurdu.

Bloomberg raporuna göre, Pemex’in kendi ham petrol üretiminin tümünü rafine edebilme kapasitesi konusunda kuşkular bulunmakta. Rafinerinin bakımının yapılması amacıyla gerçekleştirilmesi gereken yatırımların üzün süredir yetersiz oluşu tesisin işletme kapasitesini önemli ölçüde azaltırken devlete ait enerji devi firmanın şu an varolan sorunu yalnızca iki yıl içerisinde tersine çevirebileceği şüpheli.

Obrador yönetiminin Pemex firmasını vergi indirimleri ile diğer borç yükü azaltma yöntemleri yoluyla desteklemeye yönelik büyük çabalarına rağmen firma yine de günümüzde yerkürenin en borçlu petrol firması konumunda. 

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü