Meksika, ABD ile Kanada Firmalarını Lityum Pazarına Katılmaya Çağıracak

16 Kasım 2022

Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador Salı (15/11/2022) günü yaptığı açıklamada, yönetiminin ABD ile Kanada firmalarına ülkenin başlangıç aşamasındaki lityum pazarına katılmaları için çağrı yayınlayacağını söyledi.
Meksika'da henüz alım satım bağlamında lityum üretimi yok, ancak bir düzineye yakın yabancı firmanın potansiyel lityum rezervlerini keşfetmek için sözleşmeleri var.

Başkan Obrador, olağan basın toplantısında, ülke yönetiminin Kuzey Meksika’daki eyalette yer alan madenden yararlanma planlarına göndermede bulunarak, "Her durumda, kamu firması ile özel kuruluşlar arasında dernekler olmalı, ayrıca biz lityumun Sonora (Sonora, Meksika'nın kuzeybatısında bulunan bir eyalettir. Ç.N.) sınırları dışına çıkarılmasını istemiyoruz.” diye belirtti.

Obrador, yabancı firmaların rolünün altyapının oluşturulmasında yoğunlaşacağını, ayrıca projelerin çoğunluk hisselerinin devlet kurumlarına ait olacağını da sözlerine ekledi.

Lopez Obrador, lityumun elektrikli araba aküsü üretimi gibi amaçlarla kullanılacağını ancak yalnızca Sonora'da kurulu fabrikaların lityum mineralinden yararlanabileceklerini kaydetti.

Meksika Cumhurbaşkanı, gereksinim duyulan yatırımın boyutunun ülke yönetiminin ortaklara gereksinimi olduğu anlamına geldiğini dile getirerek özel sektörü devletin yeni madencisiyle çalışmaya çağırdı.

Buna karşılık analizciler, firmaların yakın dönemli yatırımlarını, endüstrilerin daha yerleşik, politikaların ise daha piyasa dostu olduğu Şili ya da Arjantin gibi ülkelerin geniş tuz düzlüklerine yoğunlaştırma olasılığının daha yüksek olduğunu savunuyorlar.

Lopez Obrador, lityum metaline yönelik artan istemi paraya çevirebilmek umuduyla Nisan ayında (2022) Meksika'nın lityum rezervlerini kamulaştırmıştı.

Meksika günümüzde lityum üretmese de ülkenin maliye bakanlığı Sonora eyaletinde değeri 600 milyar ABD Doları’nı bulan lityum rezervlerinin olduğunu öngörüyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü