Meksika Cumhurbaşkanı, Ülkesindeki Lityum Rezervlerini Cumartesi Günü Meksika Enerji Bakanlığı’na Devredecek

02 Mart 2023

Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Çarşamba günü (15/02/2023) yaptığı açıklamasında, ülkedeki tüm lityum rezervlerinin imtiyazını Meksika Enerji Bakanlığı'na devredecek bir kararnameyi Cumartesi günü (18/02/2023) imzalayacağını duyurdu.

Lopez Obrador, elektrikli taşıt aracı pili üreticilerinin artan metal istemini nakit paraya çevirmeyi umarak ülkesinin geniş lityum yataklarını geçen Nisan ayında (2022) kamulaştırmıştı.

Cumhurbaşkanı, konu ile ilgili duyurusunu, günlük basın toplantısı sırasında ülkenin kuzeybatı sınır eyaleti olan Sonora’ya 16-19 Şubat (2023) tarihleri arasında gerçekleştireceği ziyaretin gündemini açıklarken, “(Cumartesi günü-18/02/2023) Meksika’nın tüm lityum rezervlerinin imtiyazının Meksika Enerji Bakanlığı’na teslim edilmesine ilişkin kararnameyi imzalayacağım.” sözleriyle yaptı.

Lopez Obrador’un kamulaştırma adımı, Meksika’nın, topraklarındaki lityumu konu ile ilgili özel sektör uzmanlığı olmaksızın alım satıma yönelik olarak çıkarmaya başlayıp başlayamayacağı konusunda şüphe uyandırdı.

Bugüne kadar Meksika’nın erken keşif çalışmalarıyla yerleri belirlenmiş olan lityum rezervlerinin, çoğu sektör uzmanının, çıkarmanın çok zor, aynı zamanda maliyetli olacağını iddia ettiği çoğunlukla kil tabanlı rezervler olduğu ortaya çıktı.

Meksika devletine ait lityum madenciliği firması LitioMx’in tepe yöneticisi Pablo Taddei, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Meksika’nın ortaklıklara açık olduğunu, ancak devlet firması LitioMx ile özel girişimciler arasında gelecekte herhangi bir ortak girişim olması durumunda Meksika ülke yönetimine olası ortak girişimin çoğunluk hisselerinin verilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Lopez Obrador, adı resmi olarak Litio Para Mexico olan devlet lityum madenciliği firması LitioMx'i geçtiğimiz Ağustos ayında (2022) bir kararname ile kurmuştu.

Çinli Ganfeng Lithium firması, Meksika'nın kuzey eyaleti Sonora’da yeralan en gelişmiş lityum projesi durumundaki Bacanora Lithium'u kontrolü altında tutarken LitioMx tepe yöneticisi Taddei projeyle ilgili görüşmeler konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü