Meksika, Hayvan Yemi ve Endüstriyel Kullanımda GDO'lu Mısıra Kapıyı Açıyor

02 Mart 2023

Meksika, ABD ile olan ticaret gerilimleri arasında hayvan yemi ve endüstriyel kullanım için genetiği değiştirilmiş mısırın yasaklanması için verilen süreyi kaldırdı, ancak tahılın yanı sıra herbisit glifosatın insan tüketimi için kullanımını yasaklama planlarını sürdürdü.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bir hükümet kararnamesiyle onaylanan hareketin, ülkenin hayvan yemi ve endüstriyel kullanım için GDO mısırı yasaklama tarihi olarak Ocak 2024'ü ortadan kaldırdığı belirtildi.

ABD'li yetkililer ve çiftçiler, milyarlarca dolar değerindeki mısır ticaretinin olası aksamasına ilişkin büyüyen bir anlaşmazlığın ortasında, Meksika'dan gelen yasağa açıklık getirilmesi çağrısında bulundu. Meksika, ABD'den yılda yaklaşık 17 milyon ton çoğunlukla GDO'lu sarı mısır satın alıyor ve bunların çoğu hayvan yemi için kullanılıyor.

Kararnamede, yasağın kozmetik, tekstil ve kağıt gibi ürünlerin endüstriyel üretiminde kullanılan GDO'lu mısır için geçerli olmadığı belirtildi.

Sektör uzmanlarına göre, Meksika'nın Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal ettiği mısırın yaklaşık %18 ila %20'si tortilla gibi gıda ürünlerinde kullanılan beyaz mısırdır.

Kararname ayrıca Meksika'nın 2020'nin sonlarından beri sahip olduğu herbisit glifosatı ithal etme, üretme, dağıtma ve kullanma izinlerini ve izinlerini iptal edeceğini de söyledi. 31 Mart 2024'e kadar bir geçiş dönemi yürürlükte olacaktır.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü