Meksika, Lityum Endüstrisine Daha Büyük Bir Rol Biçerken, Madencilik İzinlerinde Spekülasyon Yapıldığını Düşünüyor

25 Mart 2021

Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Meksika devletinin Lityum üretiminde daha büyük bir rol üstlenmeyi düşündüğünü dile getirirken firmaların, ellerindeki madencilik izinlerini maden çıkarmak yerine vurgunculuk yapmak için kullandıkları yorumunda bulundu.

Bolivyalı mevkidaşı Luis Arce ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Obrador'a, başında olduğu yönetimin yeni madencilik işletme izinlerinin verilmesine son vermesine rağmen ülkedeki Lityum projelerinde hisse satan madencilik firmaları konusunda görüşlerinin ne olduğu soruldu.

Soruda özellikle Çinli Ganfeng Lithium Firması’nın Meksika’daki Bacanora Lithium Firması’na ait Sonora projesindeki hissesini %22,5'ten %50'ye çıkaracağına ilişkin yaptığı duyuruya dikkat çekildi.

Obrador, soruya verdiği yanıtta, "Lityum madenciliğine katılımın daha büyük olması olasılığını inceliyoruz," açıklamasını yaptı, diğer yandan ise kendisinin 2018 yılının sonunda göreve gelmesinden önce "çok fazla" madencilik işletme izni verilmiş olduğu yorumunu da ekledi.

Sözkonusu izinlerin "Altın, Gümüş, Bakır ya da Lityum çıkarmak için değil, temelde, kulağa inanılmaz gelse de, vurgunculuk yapmak için" kullanıldığını dile getirdi.

Lityum, elektrikli arabaların güç sağlayıcısı olan pillerin üretiminde kullanılan başlıca metal olması nedeniyle elektrikli arabaların üretiminin artmasıyla bağlantılı olarak küresel düzeyde giderek yükselen bir istemle karşı karşıya.

Obrador, başkanlık ettiği yönetimin, bu ayın başlarında kendi partisinden bir saylavın ülkedeki Lityum üretiminin kamulaştırılması önerisini incelediğini söyledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü