Meksika’nın Madencilik Harcamalarının 2021’de 5 Milyar ABD Doları’nın Üzerine Çıktığı Görülüyor

31 Ağustos 2021

Ülkenin madencilik odası başkanının Pazartesi günü (30/08/2021) yaptığı öngörüye göre, Meksika'daki madencilik yatırımları, geçen yıl küresel salgın nedeniyle yaşanan ekonomik durgunluk sırasındaki gerileme sonrası içinde bulunduğumuz yılda yaklaşık %42 oranında artarak 5 milyar ABD Doları’nı aşacak.

Camimex (Camimex-Cámara Minera de México-Meksika Madencilik Odası Ç.N.) başkanı Fernando Alanis, internet üzerinden gerçekleştirilen basın toplantısı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ülke yönetiminin sonuçta madenciliği önemli bir işletim alanı olarak belirlemesine karşılık, geçen yıl yalnızca 3,53 milyar ABD Doları olarak gerçekleşen yatırımların ardından sektörün önemli kazanımlar elde etmesi bekleniyor.” yorumunda bulundu.

Meksika'nın madencilik sektörü, genel anlamda ülkedeki tüm ekonomik çalışmaların yaklaşık %2,3'ünü temsil ediyor.

İçinde bulunduğumuz yılın başlarına kadar piyasa değeri en yüksek metallerin madenciliğini yapan Industrias Peñoles firmasının uzun süredir tepe yöneticisi görevinde bulunan Alanis, "Yatırım için iyi bir yıl olabileceğini düşünüyoruz" yorumunu da ekledi.

Meksika, tüm küresel üretimin yaklaşık dörtte birini gerçekleştirmesiyle yerkürenin en büyük gümüş üreticisi olup aynı zamanda yerkürenin en büyük on altın ile bakır üreticisi ülkesinden biridir.

Ülke ayrıca, çok çeşitli şarj edilebilir pil modellerinde kullanılan ve içinde bulunduğumuz on yılın sonunda istem patlaması yaşayacağı öngörülen büyük potansiyel lityum rezervlerine de ev sahipliği yapıyor.

Alanis, Başkan Andres Manuel Lopez Obrador'un yeni madencilik lisanslarına izin vermeme politikasına rağmen, keşif yatırımlarının bu yılda %14 oranında artarak 385 milyon ABD Doları dolayında olmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Meksika’nın madencilik üretimi geçen yıl hacim olarak %1,3 oranında düşerken, üretimin değeri, yükselen metal fiyatları sayesinde yaklaşık dörtte bir oranında artarak 13 milyar ABD Doları’na ulaşmıştı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü