Meksika’nın Otomotiv İhracatı Azaldı

09 Ocak 2020

Meksika’nın otomotiv ihracatı 2019 yılında %3.4 oranında azaldı. Meksika Otomotiv Sanayicileri Birliği tarafından dün (8 Ocak 2019) yapılan açıklamada, otomotiv ihracatında 2009 yılından beri ilk kez düşüş yaşandığı ve buna neden olan temel etmenin ABD dışındaki pazarlarda yaşanan talep daralması olduğu belirtildi.

Meksika’nın imalat sektöründeki lokomotif gücü olan otomotiv sanayinde düşüş yaşanması ekonominin genel gidişatına ilişkin de endişelerin doğmasına yol açtı. Uluslararası pazarın durumu ve diğer verilerin de ışında bakıldığında, talepteki daralma nedeniyle yaşanan sorunun 2020 yılına da sarkması bekleniyor.

Birlik Başkanı Eduardo Solis, basın konferansında yaptığı açıklamada fabrikaların kapasitelerinde ve üretim hacimlerinde sorun olmadığını ancak, üretilen otomobillere pazar bulmakta zorlandıklarını belirterek, küresel düzeyde ciddi bir talep daralması gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

Birlik tarafından açıklanan diğer verilerde, 2019 yılının Kasım ayına kadar olan bölümünde ABD’ye yapılan otomotiv ihracatının yaklaşık %5 oranında artış gösterdiği bildirildi. Öte yandan Kanada’ya yapılan ihracatın ise %12.5 azaldığı belirtilirken, Latin Amerika ve Avrupa’ya yapılan satışlarda da sırasıyla %28.6 ve %20.1 oranlarında düşüş yaşandığı açıklandı. Aralık ayında otomotiv üretimi %12.7 azalırken, ihracat miktarı ise aylık bazda bir önceki yıla göre %16.7 oranında daraldı.


Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü