Metal Alım Satımına Durgunluk Korkularının Egemen Olması Nedeniyle Bakırdaki Çöküş Derinleşiyor

06 Temmuz 2022

Gösterge metal durumundaki bakırın fiyatı, önceki yıl (2020) küresel korona salgınının en derin yaşandığı günlerden bu yana en kötü günlerini yaşaması sonrası yükselen durgunluk korkuları nedeniyle keskin bir biçimde geri çekildi.

Yatırımcılar, Avrupa'daki gaz krizinden ABD ekonomisindeki yavaşlamaya oradan da Çin'de yeniden ortaya çıkan virüs patlamalarına kadar isteme yönelik bir dizi tehditten endişe duymaktalar. Salı günü (05/07/2022) %4,2 oranında düşüşle 19 ayın en düşüğünden kapanan bakırın fiyatı Çarşamba günü (06/07/2022) alüminyum ile çinkonun fiyatıyla birlikte daha da düştü.

Şanghay kentinde tüm kişilere yönelik toplu virüs testi uygulamasının başlaması, Çin yönetiminin sıfır korona vakası hedefine ulaşma politikasının, yerkürenin ikinci büyük ekonomisi durumundaki bu ülkede ekonominin toparlanmasını zorlaştıracağı endişelerinin altını çizmekte. Ülke yönetiminin, içinde bulunduğumuz yarıyılda ekonomik büyümeyi yeniden başlatacağı sözü vermiş olduğu düşünüldüğünde Çin, istem konusunda en parlak noktalardan biri olarak görülüyordu.

Son çeyrek dönem, 2008 yılındaki büyük mali krizden bu yana metaller için en kötü dönemdi, durgunluk korkularının piyasalara egemen olması nedeniyle Temmuz ayı (2022) da pek bir rahatlama getirmedi. Bloomberg Ekonomi Haberleri’nin son öngörülerine göre, ABD ekonomisinde daralma olasılığı şu anda %38 düzeyinde.

Bakırın fiyatı, Londra Metaller Borsası'nda saat 11:03’te %1,1 oranında düşüşle ton başına 7.589 ABD Doları’na inerken Salı günü (05/07/2022) Şanghay borsasında gün içi en düşük fiyat olan ton başına 7.597 ABD Doları’nın altına düştü. Alüminyumun fiyatı %0,9 oranında, çinkonun fiyatı ise %0,4 oranında geriledi.

Metal fiyatlarının genelindeki düşüşler sözkonusu metalleri çıkarmakta olan madencilik firmalarının hisse senedi değerlerini de olumsuz etkiliyor. Rio Tinto madencilik firmasının hisse senedi değeri Avustralya’da yaklaşık %6 oranında gerilerken BHP Grubu madencilik firmasının hisse senetleri %5 dolayında değer kaybetti. Bakır madenciliği firması Oz Minerals Limited’in hisse senetlerinin değeri de %5,6 oranında düştü.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü