Metan Gazı Emisyon Azaltımlarında Eksiklikler Öne Çıkıyor

23 Şubat 2023

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan bir rapora göre, fosil yakıt endüstrisi, altyapı eksiklerini ortaya çıkarma ve düzeltme sözlerine rağmen metan emisyonlarıyla yeterince mücadele edemiyor. 2022'de küresel enerji endüstrisi, sanayi devriminden bu yana küresel sıcaklıklardaki artışın yaklaşık üçte birinden sorumlu güçlü bir sera gazı olan 135 milyon ton metanı atmosfere saldı. Raporda, geçtiğimiz yıl metan emisyonlarının 2020 ve 2021 seviyelerinin üzerine çıktığı ve 2019 yılı düzeyine yakın olduğu belirtildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), sadece petrol ve doğal gazdan kaynaklanan metan emisyonlarının, geçen yıl dünya çapında petrol ve gaz şirketleri tarafından kazanılan 4 trilyon dolarlık azaltım gelirinin %3'ünden daha az yatırım büyüklüğüyle ve mevcut teknolojilerle dörtte üç oranında azaltılabileceğini kaydetti. Yetkililer, 2022’de metanı pazara sunmak için son derece güçlü ekonomik teşvikler olmasına rağmen hayal kırıklığı yaratan bir yıl olduğunu vurguladı.

Çin ve Rusya dahil büyük emisyon üreticilerini kapsamamakla birlikte 150'den fazla ülke, içinde bulunduğumuz 10 yılın sonuna kadar küresel metan emisyonlarını 2020 seviyelerinden en az %30 oranında azaltma taahhüdü verdi. Ayrıca, onlarca petrol şirketi, petrol ve doğal gaz metan ortaklığı ve petrol ve gaz iklim girişimi yoluyla emisyonları gönüllü olarak azaltmayı taahhüt etti. Yetkililer, birçok azaltım taahhüdünün olduğunu ancak zorlayıcı mekanizmanın bulunmadığını kaydetti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü