Microsoft Firması Yeni Nesil Jet Yakıtı Teknolojisi için 50 Milyon Dolar Yatırım Yaptı

13 Ocak 2022

Çevre dostu yeni nesil yakıt teknolojileri alanında faaliyet gösteren Lanzajet firmasından yapılan açıklamada, Georgia eyaletinde bulunan tesislerine Microsoft tarafından 50 milyon dolar tutarında yatırım yapılacağı duyuruldu. Yatırıma konu olan projenin doğal kaynaklardan elde edilen etil alkolü jet yakıtına dönüştürme amaçlı olduğu bildirildi.

Hava taşımacılığı hali hazırda karbondan arındırma süreçlerinin en zor olduğu ve en az uygulama alanı bulduğu sektörlerin başında geliyor. 2019 yılı itibarıyla küresel havacılık sektörünün talebi olan toplam 330 milyon ton yakıt miktarının sadece %0,1 kadarının yenilenebilir kapsamda yakıt olduğu, yatırım bankası Jeffries tarafından geçtiğimiz yıl açıklanmıştı. Mevcut durumun böyle olması nedeniyle, hükümetler ve bazı özel yatırımcılar yenilenebilir jet yakıtı geliştirme projelerini mümkün olduğunca desteklemeye çalışıyorlar.

Merkezi Şikago’da bulunan Lanzajet firmasından yapılan açıklamanın devamında, Freedom Pines bölgesinde bulunan biyo rafineri tesislerinde yeni nesil jet yakıtı üretimine başlamak için gerekli olan mühendislik altyapısını tamamlamak üzere oldukları bildirildi. Bu tesiste 2023 yılından itibaren yıllık on milyon galon kapasitesinde sürdürülebilir jet yakıtı ve atıklardan elde edilmiş etanol bazlı sürdürülebilir dizel yakıt üretileceği bildirildi.

Aralarında Suncor Energy, British Airways ve Shell gibi petrol ve havayolları taşımacılığının dev isimlerinin bulunduğu birçok firmanın Lanzajet’in sponsorları arasında yer aldığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği’nin de 2050 yılı itibarıyla havacılık sektöründe kullanılan yakıtların %63’ünün sürdürülebilir jet yakıtından oluşması doğrultusunda bir hedef belirlediği biliniyor.

Microsoft 2020 yılında İklim İnovasyon Fonu’nu kurmuş ve bu fon aracılığı ile karbon emisyonunu azaltıcı teknolojilerin geliştirilmesi ve hızlandırılması için önümüzdeki dört yıl boyunca yaklaşık bir milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü