Microsoft, Fransa'da Bugüne Kadarki En Büyük Yatırımı Duyurdu

15 Mayıs 2024

Şirket, 2027 yılına kadar 1 milyon kişiyi eğitmeyi ve 2.500 yapay zekâ girişimini desteklemeyi hedefleyerek bulut ve yapay zekâ altyapısına, yapay zekâ becerilerine 4 milyar avro yatırım yapacak.

Bugün “Fransa'yı Seçin” zirvesinde Microsoft, Fransa'daki 41 yıllık tarihindeki en büyük yatırımını duyurdu. Bu geniş yatırım paketi, yapay zekâ (AI) ve bulut teknolojilerinin benimsenmesini hızlandırmak, Fransa'da üretilen dijital teknolojiyi teşvik ederek ülkenin rekabet gücünü artırmak ve Fransız ekonomisi ve iş piyasası için uzun vadeli faydalar yaratmak üzere tasarlandı. Microsoft, bu yatırımlarla Fransa'nın Ulusal Yapay Zekâ Stratejisine doğrudan katkıda bulunuyor ve Fransa'yı yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanımında lider olarak konumlandırmak için Fransız Yapay Zekâ Komisyonu'nun son tavsiyelerine uyuyor.

İlk olarak Microsoft, Fransa'daki yeni nesil bulut ve yapay zekâ altyapısını genişletmek ve 2025 yılı sonuna kadar ülkeye 25.000'e kadar en gelişmiş GPU'yu getirmek için 4 Milyar Avro yatırım yapacak. Microsoft, ayak izini Paris ve Marsilya’daki veri merkezlerini genişletirken Mulhouse Alsace Aglomération'da yeni bir veri merkezi kampüsünün planlanmasına da yatırım yapacak.

İkincisi, Microsoft iş arayanlara, öğrencilere, KOBİ'lere ve profesyonellere özel olarak odaklanarak ülkenin yeni AI çağını benimsemesine yardımcı olmak için 1 milyon kişinin beceri kazanmasını destekleyecek. Microsoft ve iş ortakları (devlet kurumları, eğitim hizmetleri ortakları, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, üniversiteler ve yüksek öğrenim kurumu) herkes için yapay zekâ alanında yetkinliği artırmaya, yapay zekâ teknik becerilerini geliştirmeye, yapay zeka iş dönüşümünü desteklemeye ve güvenli ve sorumlu yapay zeka gelişimini teşvik etmeye odaklanan yeni eğitim programları başlatacak.

Üçüncüsü ise, Microsoft Fransız start-up ekosistemini desteklemeye ve Fransa'nın önde gelen ve yüksek büyüme gösteren yapay zekâ işletmeleri geliştirmeye yönelik yeni girişimlerde bulunacak. Bu kapsamda Microsoft, yeni programı “Microsoft GenAI Studio” aracılığıyla 2027 yılına kadar 2.500'den fazla start-up’ın katılımını sağlayarak yapay zekâ alanında tempoyu belirleyecek.  

Kaynak: Microsoft France News Centre
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü