Microsoft, Kendi Yapay Zekâ Çiplerini Tanıttı

16 Kasım 2023

Microsoft’un Seattle, Washington'da gerçekleştirdiği ve Ignite ismini verdiği geliştirici etkinliğinde yapılan açıklamada, şirketin üretken yapay zekâ ChatGPT gibi ürünlerin performansını artırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla kendi yapay zekâ çiplerini geliştirdiği açıklandı. Microsoft iki tür çip geliştirdi: Veri merkezlerinde üretken yapay zekayı çalıştırmak için kullanılacak olan Maia ve bulut tabanlı yazılım hizmetlerinde kullanılacak olan Cobalt.

Seri üretim, dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'ya yaptırılacak. Cobalt çipi, SoftBank'ın sahibi olduğu Arm'ın mimarisini temel alıyor ve 2024'ten itibaren Microsoft'un Azure bulut hizmetlerine dahil edilecek.

ABD merkezli Nvidia, AI çip pazarının yaklaşık %80'ini elinde tutuyor. Yapay zekâ patlamasıyla birlikte talep de hızla arttı; gelişmiş çipler bazen 30.000 ila 40.000 $ arası fiyatlara satılıyor. ChatGPT'yi geliştirmek için yaklaşık 10.000 çipin kullanıldığı ve bunların maliyetlerinin yapay zekâ şirketleri için önemli bir yük haline geldiği düşünülüyor.

Google, Amazon ve Apple gibi diğer teknoloji devleri de kendi çiplerini geliştiriyor. Yapay zekâ donanımını şirket içinde üretmek, şirketlerin sunduğu chatbot ve görüntü işleme yazılımı gibi hizmetlerin veri işleme verimliliğini ve rekabet gücünü artırmasına olanak tanıyor.

Microsoft daha önce de artırılmış gerçeklik ve oyun konsolları için yarı iletkenlerin geliştirilmesi işine girmişti. Ancak Microsoft’un son hamlesi, sektöre tam anlamıyla bir girişi temsil ediyor.

Bildiği gibi Microsoft'un Chat GPT'nin ABD'li geliştiricisi OpenAI ile sermaye ve iş ortaklığı bulunmakta. Yapay zekâ hizmetlerinin çoğu veri merkezi sunucularına dayanmaktadır. Microsoft, veri merkezlerinde üretken yapay zekâ için uzmanlaşmış şirket içi çipler kullanarak hem performansı artırmayı hem de satın alma ve operasyonel maliyetleri azaltmayı hedefliyor. Şirket içi çiplerin kullanılmasının yapay zekâ hizmetlerinin işletme maliyetini üçte bir oranında azaltabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Nikkei Asia
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü