Microsoft Ve BMW’den Yeni Bulut Bilişim İşbirliği

03 Nisan 2019

Microsoft ve BMW geçtiğimiz salı günü verdikleri ortak beyanatta fabrikaları ve üretim hatlarını daha da dijital ve akıllı hale getirecek ve inovasyon süreçlerine katkı sağlayacak bulut tabanlı ve açık kaynak kodlu bir internet üretim platformu oluşturmak için ortak girişim başlattıklarını açıkladılar.
Birkaç gün önce de Volkswagen, kendi üretim sistem ve süreçlerini daha verimli kılmak amacıyla, 122 adet fabrikasını bulut platformuna taşımaya karar vermiş ve bu konuda Amazon ile işbirliği yapacaklarını açıklamıştı.
Bu anlaşmalar neticesinde şirketlere ait onlarca fabrikadaki üretim robotları ve sensörleri birer internet nesnesine dönüşerek büyük ölçekli bulut bilişim ağı üzerinden birbirine bağlanacak ve bu nesneler arasında her saniye büyük veri transferleri gerçekleşecek.
Hannover’de halen devam etmekte olan Endüstri Fuarı’nda konuyla ilgili bilgi veren Microsoft Başkan Yardımcısı Scott Guthrie, oluşturulacak bu yeni ağın da BMW’nin hali hazırda kullanmakta olduğu Microsoft Azure IIoT bulut bilişim platformu üzerinde kurulacağını söyledi. Tercih edilen yazılım mimarisinin açık kaynak kodlu olması nedeniyle, projeye üçüncü şahıslar tarafından da her aşamada katkı sunulmasının mümkün olacağını da sözlerine ekledi.
Projenin yazılım kısmına katkı sunması beklenen üçüncü şahıslardan dört ya da altı ortağın daha, 2019 yılının sonuna kadar sisteme dahil edilmesinin beklendiği ve üretim ortamında ilk etapta en az on beş farklı dijital kullanım senaryosunun yürürlükte olacağı öğrenildi.
Altyapısı daha önce de Microsoft tarafından kurulmuş olan, BMW’ye ait mevcut IIot ağ platformu üzerindeki 3000 kadar makine, robot ve otonom taşıma aracı hali hazırda bir birleriyle iletişim halinde bulunuyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü