Mobil Ödemelere Erişim Teknolojisi, Afrika Kıtası Pazarında Önemli Potansiyel Vaat Ediyor.

14 Mart 2022

Afrika ülkelerinin, COVID-19 salgını döneminde mobil ödeme teknolojilerinin kullanılması konusunda vatandaşlarını teşvik ettiği gözlenmiştir. Bu kapsamda, örneğin, mobil ödemelerde işlem ücreti muafiyeti sağlanmıştır. Mobil para teknolojilerinde bir lider konumundaki Kenya’da bu tip muafiyet uygulamalarının başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.

Statista tarafından yapılan bir anket sonucuna göre, Kenya’daki internet kullanıcılarının %84’ü 2021 yılında ödeme yapmak için cep telefonlarını kullanmıştır. Sözkonusu oranın, Avrupa’daki kullanım düzeyinin oldukça önünde olduğu belirtilmektedir. Kenya nüfusunun sadece çeyreğinin internete erişimi olduğu düşünüldüğünde, mobil ödeme teknolojilerinin geleceğinin daha parlak olduğu değerlendirilmektedir.

Benzer bir durum, Nijerya’da da gözlenmektedir. Bu kapsamda, ülkede %34 oranında internet erişim bulunmasına rağmen, internet kullanıcılarının %60’ının mobil ödeme teknolojisi kullandığı kaydedilmiştir.

Mobil cüzdan sistemi M-Pesa’nın, aylık 50 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla Afrika pazarında lider konumda olduğu görülmektedir.


Kaynak: Statista
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmalar ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü