Moody’s, Asyalı Çelik Şirketlerinin Yeni On Yıla Olumsuz Durumda Başlayacaklarını Açıkladı

04 Aralık 2019

Moody’s’in Yatırımcılar Birimi, değerlendirmeye alınan çelik üreticilerinde, güç kaybeden istem, gerileyen çelik fiyatları ve yükselen demir cevheri fiyatlarının ortasında zayıflayan karlılığı yansıtması nedeniyle Asya çelik sektörü için 2020 yılı öngörülerinin olumsuz olduğunu belirtiyor.

Moody’s Başkan Yardımcısı ve Baş Kredi Sorumlusu Kaustubh Chaubal, “Asya merkezli çelik üreticileri, ton başına FAVÖK yöntemiyle (FAVÖK, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar başlıklarının kısaltması olarak kullanılır. İngilizce karşılığı Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization başlıklarının kısaltması olan EBITDA’dır. FAVÖK-EBITDA kavramı son yıllarda işletmelerin finansal yapılarını değerlendirirken kullanılan önemli bir gösterge durumunu almıştır. Ç.N.) yapılan ölçüme göre yıl boyunca karlılık bakımından %25 düşüşle zorlu bir 2019 yılını geride bırakıyorlar ve bu duruma boyun eğmiş bir iş ortamının 2020 yılında bir diğer %5 oranında düşüşe yol açmasını bekliyoruz. Neyse ki, sözkonusu olumsuz durum 2017-18 yıllarında yaşanan güçlü büyümenin arkasından geldi. Cari kurla, karlılığın 2015-16 döneminde görülen düzeylere dönmesi beklentisindeyiz. Düzelmiş bir sermaye yapısıyla çelik üreticileri zayıflamış bir karlılık ortamında bu kez daha iyi bir konumda.” yorumunda bulundu.

Bölge genelinde, konut ve üretim sektörlerinden gelen güçsüz istem, Çin’in çelik istemindeki büyümeyi sınırlandıracak. Kore genelinde ise durgun olan yapı ve otomotiv sektörleri nedeniyle çelik istemi düşerken Japonya’da üretim sektörünün gerileyen gereksinimleri Japonya’nın zayıflayan çelik isteminin arkasındaki ana sürükleyici neden olacak. Benzer biçimde, zayıf durumdaki otomotiv ve üretim istemi nedeniyle Hindistan’da da çelik istemi yavaşlayacak.

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü