Moody's'e Göre Çin ve Hindistan'daki Kömür İstemi 2021'e Doğru Canlanacak

08 Ekim 2020

Economic Times (The Economic Times, Hindistan'da İngilizce olarak yayınlan iş ve ekonomi ağırlıklı haber gazetesidir. Ç.N.) kömür isteminin 2021 yılına kadar kömürün başlıca tüketicileri olan Çin ve Hindistan da içerisinde olmak üzere diğer Asya ülkelerinde canlanmaya başlayacağını bildirdi. Moody's Yatırımcılar Hizmeti, raporunda şunları dile getirdi: "Küresel kömür endüstrisine yönelik ilk istikrarlı görünümümüz önümüzdeki 12-18 ayda istem ve fiyatlandırma kriterlerinde iyileşme beklentimizi yansıtmakta. Küresel ekonomideki iyileşmeye bağlı olarak enerji ve çelik gibi kömür tüketen temel sektörlerde istemde bir ölçüde toparlanma olacak. Ekonomik çalışmaların yeniden canlılık kazanması ve sunum ile istemin dengelenmeye başlamasıyla kömür fiyatları 2021'de pek çok bölgede ılımlı bir biçimde yükselecek. Yerküre kömürünün yüzde 60'ından fazlasını tüketen Çin ve Hindistan'da kömüre olan istem 2020'de önemli ölçüde düştükten sonra 2021'de ılımlı bir biçimde toparlanacak. Avustralya kömür üretimini 2021'de de aynı düzeyde sürdürecek."

Kısıtlamaların yaşanmasının sonrasındaki dönemde devletin almış olduğu önlemlerden yararlanan Çinli üreticiler gelirlerinin arttığını görecek, ancak Endonezya'lı kömür üreticilerinin daha az kazanma durumunun sürmesi bekleniyor.

Japonya, G.Kore ve Tayvan gibi Asya'nın önemli kömür dışalım pazarlarında Korona virüsü olgularındaki herhangi bir yükseliş, 2021'de kömür isteminde beklenen ılımlı toparlanmayı sekteye uğratabilir.

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü