Motorlu Hafif Araç Üretiminin Yılın İkinci Çeyreğinde Küresel Boyutta %50 Artması Bekleniyor

01 Temmuz 2021

Veri ve danışmanlık firması IHS Markit tarafından 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan raporda, motorlu hafif araç üretiminin ikinci çeyrekte küresel boyutta %50 artış göstermesinin beklendiği, ancak tedarikte yaşanan sıkıntılarının sektörün önünde engel teşkil etmeye devam edeceği bildirildi.

IHS’nin tahminine göre, küresel yarı iletken yonga üretim kapasitesinin ancak 2022 yılının birinci çeyreğinden sonra talebi karşılayacak konuma gelebileceği bildirildi.

Yayınlanan raporda, “ Kovid-19 virüsünün yeni varyantlarının ortaya çıkıp yükselişe geçmesi, özellikle aşıya ulaşımın kısıtlı olduğu ülkelerde iş gücünde kayıplara neden olup, yonga üretimini de olumsuz etkileyecektir “ ifadesine yer verildi.

Mevcut salgına ek olarak, tedarik zincirlerinin ayrıca doğal afetler nedeniyle de büyük kesintilere uğradığı belirtildi. Teksas’daki büyük fırtına, Japonya Fukushima’daki deprem ve yine Japonya’nın büyük yonga üreticisi firmalarından birisi olan Renesas’ın fabrikasında çıkan yangın nedenleriyle üretimlerin aksadığına dikkat çekildi.

Danışmanlık firması AlixPartners’e göre, tedarik sorunlarının motorlu araç üretimini azaltması nedeniyle, bayilerin elindeki hem otomobil hem de ağır vasıta stoklarının son yılların en düşük seviyelerinde olduğu bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü