Namibya, 10 Milyar Dolarlık Yeşil Amonyak Üretimi Projesi için Fizibilite Çalışması Yapılmasının Yolunu Açacak Anlaşmayı İmzalıyor

29 Mayıs 2023

İçinde bulunduğumuz haftada Namibya Cumhurbaşkanı Hage Geingob’un Kabinesi’nin, Hyphen Hydrogen Energy firması ile 2029 yılına kadar yıllık iki milyon ton yeşil amonyak üretmek amaçlı 10 milyar ABD Doları değerinde bir projenin gerçekleştirilmesi konusunda fizibilite ile uygulanabilirlik anlaşması imzalamayı kabul etmesi sonrası; Namibya, topraklarında yeşil hidrojen üretim endüstrisinin oluşturulmasına yönelik bir adım daha atmış oldu.

Nicholas Holdings Limited ile Enertrag firmalarının Namibya'da kayıtlı ortak girişim olarak kurdukları yeşil hidrojen geliştirme firması Hyphen, Lüderitz yakınlarında yaklaşık 4.000 km2 büyüklüğündeki arazi tahsis edilen projede 2021 yılı Kasım ayında onaylanmış teklif sahibi statüsü kazandı.

Korona virüsü salgını sonrasında sosyal ve ekonomik açıdan toparlanma planlarını içeren, ayrıca bölgesel ile küresel ölçekte karbondan arınmayı desteklemek amacıyla iddialı hedefleri olan, Namibya ülke yönetiminin “II. Harambee Gelişme Planı” doğrultusunda söz konusu araziye ayrıcalık verildi.

Resmi olarak 26 Mayıs 2023’te imzalanacak olan anlaşma, iki yıl sürecek fizibilite dönemi de içerisinde olmak üzere birbirini izleyen beş aşamadan oluşuyor. Hyphen firması, projenin onaylanması durumunda arkasından finansmanı, kurulması, işletilmesi aşamalarının geleceği fizibilite raporunu hazırlayacak.

Hyphen firması, projenin teknik, finansal, çevresel, sosyal ile alım-satımsal tesliminden sorumluyken; Namibya devleti ulusal yeşil hidrojen endüstrisinin kurulması için gerekli olan arazi ile birlikte yasal, finansal, düzenleyici ortamı sağlamaktan sorumlu.

2029 yılında tam kapasite ile üretime geçmeden önce 2027 yılından başlayarak bir milyon ton yeşil amonyak üretmeye başlamasının beklendiği projede ayrıca Namibya Devletinin, Hyphen firmasının %24’ü kadar ortaklık payı sahibi olması seçeneği de bulunmakta.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü