Namibya ile AB, Ender Bulunan Toprak Mineralleri Konusunda Geçici Anlaşmaya Vardı

21 Ekim 2022

Namibya Madenler ile Enerji Bakanı Tom Alweendo Perşembe günü (20/10/2022) yaptığı açıklamasında ülkesinin topraklarında bulunan ve yenilenebilir enerji sektörleri için kritik önemdeki ender toprak minerallerinin satışı konusunda Avrupa Birliği (AB) ile geçici anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

AB ile Namibya’nın yetkili bürokratları Temmuz ayında (2022) Reuters Haber Ajansı’na yaptıkları ortak açıklamada, Birliğin, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma yolunda yürütmekte olduğu çabaların sonucu olarak Namibya ile AB arasında hidrojen ile mineralleri içeren anlaşma imzalamayı planladıklarını belirtmişlerdi.

Bakan Alweendo, AB’nin Güney Afrika ülkesi Namibya’nın doğal kaynaklarından yararlanmasını sağlama konusundaki yaklaşımlar ile ilgili olarak, "AB’nin Namibya’dan gereksinim duyduğu mineral ne olursa olsun Namibya’da işlenmesi konusunda prensipte anlaşmaya vardık.” bilgisini iletti.

Namibya, elektrikli taşıt araçları ile rüzgâr türbinlerinin pillerinde kullanılan kalıcı mıknatısların üretimi için gerekli durumdaki Disprosyum ile Terbiyum gibi ender bulunan önemli toprak mineralleri rezervlerine sahip.

Bir AB yetkilisi Temmuz ayında (2022) Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Namibya'daki madenlere daha kolay erişim sağlamanın peşinde olduğunu, dolayısıyla neredeyse Fransa ile Almanya topraklarının toplamı kadar geniş topraklara sahip çok büyük bir ülke olan Namibya’nın doğal kaynaklarını keşfetmek amacıyla jeolojik projeler planladığını belirtmişti.

Alweendo, yeşil enerjiye küresel boyutta geçişin güçlendirilmesi çabalarında Güney Afrika ülkesi Namibya’nın ender durumdaki metal rezervlerine istem olduğunu vurguladı.

Namibya, yeşil hidrojen üretiminde kullanılmak üzere gerekli olan güneş enerjisi ile rüzgâr enerjisindeki büyük potansiyeli sayesinde topraklarını Afrika kıtasının yenilenebilir enerji merkezi konumuna getirmeyi hedeflemekte.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü