Nijeryalı Bakan, Nijerya Yönetiminin Ülkedeki Madencilik Firmalarından Ürünlerini Yurtiçinde İşlemek Üzere Yatırım Yapmalarını İsteyeceğini Dile Getirdi
23 Ekim 2023Nijerya Madencilik Bakanı Salı günü (17/10/2023) yaptığı açıklamada, Nijerya'nın, ülkedeki yabancı madencilik firmalarını işlettikleri madenlerden çıkardıkları lityum, çinko gibi metallerin işlenmesi ile rafine edilmesini ülke sınırları içerisinde yapmalarını artırmaya güdülemek amacıyla madencilik izin belgesi alma kurallarını sıkılaştırdıklarını duyurdu.
Bakan Dele Alake tarafından başkent Abuja'da düzenlenen Nijerya Madencilik Haftası etkinliğinde açıklanan sözkonusu politika, madencilik firmalarının kendilerine izin belgesi verilmeden önce "katma değer" yaratımı olarak adlandırılan iş planlarını sunmalarını gerektirecek.
Alake, yeni uygulamanın ülkede iş yaratmaya yardımcı olmak amacıyla gerekli olduğunu belirtirken "Bazı firmaların önceden Nijerya'da çalışır durumda olmaları nedeniyle böylesi bir girişimin uygulanmakta olduğunu belirtmekten memnunluk duyuyorum." diye de ekledi.
Bakan, Nijerya ülke yönetiminin nasıl bir yabancı yatırım istediği konusunda ise örnek olarak, orta Nasarawa eyaletinde lityum işleme tesisi kurmakta olan Çinli Ganfeng Lithium Industry firmasına gönderme yaptı.
Alake’nin gönderme yaptığı tesisin elektrikli taşıt araçlarına yönelik batarya üretmek amacıyla günde yaklaşık 18.000 ton lityum cevherini işleyeceği belirtildi.
Nijerya, topraklarında uzun süredir az gelişmiş durumda bekleyen, dolayısıyla ülkenin gayri safi yurt içi hasılasına %1 oranından daha az katkıda bulunan bu madencilik sektörüne yabancı yatırımcıları çekmeye çalışıyor.
Afrika'nın aynı zamanda altın, kireçtaşı, çinko bakımından da büyük yeraltı rezervleri olan en büyük petrol üreticisi ülkesi Nijerya, madencilik sektörünün, ulusal ekonominin petrole bağımlı olmaktan uzaklaşarak çeşitlenmesi çabalarında daha büyük bir rol oynamasını istemekte.
Madencilik Bakanı Alake, ülkesindeki madencilik sektörünün yenilendiğini, Nijerya yönetiminin veri toplamaya yatırım yaptığını, Ulusal Entegre Maden Arama Projesi aracılığıyla madencilik sektörüne ilişkin verileri üretmek amacıyla yedi yılda 15 milyar Nijerya Nairası’nın (19,6 milyon ABD Doları) üzerinde harcama yaptıklarını açıkladı.
Dele Alake, "Sözkonusu projenin ön raporları, yeryüzü haritasında Nijerya'yı sözcüğün tam anlamıyla lityum zengini ülkeler arasına yerleştirecek devasa keşifleri ortaya çıkardı.” diye de ekledi.
Nijerya geçen ay, altın, kömür, demir cevheri, barit, kurşun, bitüm ile kireçtaşı çıkarılmasına yönelik yabancı yatırımların ülkeye çekilmesine yardımcı olmak amacıyla Devlet destekli bir firma kurma planları olduğunu duyurmuştu.
Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü