Nikel Fiyatları %30 Oranında Yükselerek 15 Yılın Doruğuna Çıktı

08 Mart 2022

Nikel fiyatları %30 oranında artışla yaklaşık 15 yıllık dönemin en yüksek düzeyine yükselirken alüminyum metalinin fiyatı ise Rusya'ya yönelik parasal yaptırımlar nedeniyle sunumda büyük kesintilerin oluşacağı korkularının satın alma çılgınlığını körüklemesi sonucu ton başına 4000 ABD Doları’nın üzerine çıkarak rekor kırdı.

Rusya, tüm yerkürenin ağırlıklı olarak paslanmaz çelik ve elektrikli taşıt aracı pilleri üretiminde girdi olarak kullandığı nikel metali gereksiniminin yaklaşık %10'unu, taşımacılık, inşaat ve ambalaj endüstrilerinde girdi olarak kullandığı alüminyum metali gereksiniminin ise yaklaşık %6'sını karşılamakta.

Londra Metaller Borsası'nda (LMB) alüminyumun gösterge fiyatı %4,1 oranında yükselişle ton başına 4006 ABD Doları’na, nikelin gösterge fiyatı ise yerel saatle 11:30’da %31,4 oranında yükselişle ton başına 38.000 ABD Doları’ndan ton başına 38.500 ABD Doları’na çıkarak 2007 yılı Haziran ayından bugüne kadarki en yüksek fiyat düzeyine ulaştı.

Citi analizcisi Max Layton, Rusya ile Ukrayna'da çıkarılan metallerle ilgili sunum sorunlarına göndermede bulunarak, "Her iki metal için önümüzdeki ayın fiyat riskleri yukarı yönlü bir çizgi izliyor." açıklamasını yaptı.

Rus petrolü dışalımını yasaklama önerisini araştıran Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupalı ​​müttefikleri, fiyatların genel olarak yüksek olduğu metal piyasalarını da korkuttu.

Kazançlar ayrıca Londra Metaller Borsası’na kayıtlı depolardaki düşük alüminyum ve nikel stoklarından kaynaklanmakta.

76.830 ton olan LMB nikel stokları, geçen yılın Nisan ayından bu yana %70 oranında azalarak iki yıldan uzun bir süredeki en düşük düzeyine kadar gerilerken istemin büyüklüğünün yaklaşık üç milyon ton olduğu öngörülüyor.

786.475 ton olan alüminyum stokları ise Şubat ayında (2022) gördüğü 15 yılın en düşük düzeyi olan 761.950 tonluk stok düzeyine yakın durumda.

ING analizcisi Wenyu Yao, "LMB stoklarında süregelen düşüş ile artış gösteren edinim zinciri sorunları piyasanın kıtlık fiyatlamasına yol açtı.” yorumunda bulundu.

Rusya’nın nikel sunumunda kıtlığı şiddetlendiren kesintilerin yaşanması üç aylık sözleşme için nakit primini Cuma günü (04/03/2022) ton başına 690 ABD Doları’na yükselterek 2007 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Rusya ayrıca, fiyatı daha önce tüm zamanların en yüksek düzeyi olan ton başına 10.845 ABD Doları'na ulaşmış bakır metalinin küresel düzeydeki sunumunun yaklaşık %3,5'ini gerçekleştirirken, bakırın fiyatı da içinde bulunduğumuz yılda şu ana kadar %10'dan fazla artış gösterdi.

Bakır metali en son %0,7 oranında artışla ton başına 10.749 ABD Doları’ndan işlem görüyordu.

Çinkonun fiyatı, Avrupa'daki yüksek enerji maliyetlerinin üretim kesintileri olasılığını artırması nedeniyle daha önceden 15 yılın doruk noktası olan 4.248 ABD Doları’na ulaşmışken, bu günlerde %3,8 oranında artışla 4.206 ABD Doları’na yükseldi.

Avrupa kıtası, çeliği galvanizlemekte kullanılan çinko metalinin küresel sunumunun yaklaşık %15'ini gerçekleştirmekte.

Kurşun metalinin fiyatı %2 oranında artışla 2.508 ABD Doları’na, kalayın fiyatı ise %1,7 oranında artışla ton başına 48.340 ABD Doları’na yükseldi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü