Nisan Ayında Rusya’daki Fabrika Faaliyetlerinde Rekor Düşüş

30 Nisan 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle Nisan ayında fabrikaların büyük ölçüde kapalı kaldığı Rusya’da imalat faaliyetlerinin rekor seviyede düşük kaldığı bildirildi.

IHS Markit tarafından yapılan Nisan ayı satın alma yöneticileri anketinin (PMI) açıklanan sonuçlarına göre fabrika faaliyetleri endeksi 31.3 puana geriledi. Rusya’da fabrika üretim endeksi geçtiğimiz Mart ayında ise 47.5 puan olarak ölçülmüştü. PMI endeksinde 50 puanın altı küçülmeyi, 50 puanın üzeri ise büyümeyi ifade ediyor.

Rusya’da PMI ölçümlerinin başladığı 1997 yılının Eylül ayından bu yana ilk kez üretim endeksi 18.9 ve yeni sipariş endeksi de 19.5 puana geriledi. Bu iki endeks en son 2008 yılının Aralık ayında 30 puanın altına gerilemişti.

Araştırmaya katılan şirket yöneticileri, salgın sebebiyle acil sağlık tedbirlerinin devreye girmesi ile birlikte müşterilerinin vermiş oldukları siparişleri ya iptal ettiklerini ya da erteleme yoluna gittiklerini belirttiler.

Araştırmayı hazırlayan IHS Markit ekonomistlerinden Sian Jones yaptığı açıklamada, özellikle işletmelerin artan girdi maliyetlerinin endişe verici olduğuna ve Rusya’da enflasyonun 2019 yılının başındaki KDV artışından bu yana halen yüksek seyretmekte olduğuna vurgu yaptı. Jones, Rus rublesinin değer kaybetmesi ve tedarik darlığı nedeniyle şirketlerin yükselen maliyetlerini bir çok Rus sanayicinin müşterilerine yansıtmakta zorluk yaşadığına da dikkat çekti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü