Nissan, Avrupa'daki Elektrikli Otomobil Üretimini Büyük Yatırımla Destekliyor

15 Mayıs 2024

Nissan, iki tamamen elektrikli SUV modeli ile İngiltere fabrikasına 2 milyar £ daha yatırım yapmayı taahhüt etti.

Duyuru henüz Sunderland fabrikasında yeni istihdamın habercisi olmasa da, halihazırda istihdam edilenlerin pozisyonlarını önümüzdeki yıllarda güvence altına alıyor. Tesis, her iki dakikada bir üretim hattından çıkan yeni bir araba ile Avrupa'nın en üretken tesislerinden birisi konumunda. Tesis 2023/24 mali yılında 325.458 araç üretti.

Nissan, önümüzdeki yıllarda tesiste üretilen elektrikli araç sayısının üçe çıkacağını doğruladı; böylece hem otomobil fabrikasına hem de EV36Zero batarya fabrikasına yapılan potansiyel yatırımın toplamda 3 milyar £'a çıkması bekleniyor. Her iki tesiste kullanılan elektriğin rüzgâr ve güneş enerjisi çiftliklerinden alınacağı, böylece tesislerin %100 yenilenebilir enerjiden elde edilen elektrikle besleneceği belirtiliyor. Bunun, şirketin Avrupa'da piyasaya sürülen tüm yeni Nissan2ların yalnızca elektrikli olacağı yönündeki taahhüdünü de tamamlayıcı nitelikte olduğu ifade ediliyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yaptığı açıklamada, Nissan'ın yatırımının "Birleşik Krallık'ın otomotiv endüstrisine yönelik büyük bir güven oyu" olduğunu ve "Sunderland'in elektrikli araç inovasyonu ve üretimi konusunda Birleşik Krallık'ın Silikon Vadisi olarak geleceğini güvence altına almaya" yeteceğini belirtti. Nissan'ın 3 milyar sterlinlik duyurusu, İngiltere'nin kuzeydoğusundaki daha geniş bir bölge için yeni bir Yatırım Bölgesinin onaylanmasıyla el ele gidiyor. İngiliz Hükümeti, Nissan'ın liderliğindeki 30 milyon sterlinlik ortak bir projeye 15 milyon sterlinlik fon sağladı.  

Kaynak: Euronews
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü