Norveçli Petrol Firmaları 2022 Yatırım Planlarını Büyütüyorlar

27 Mayıs 2022

Norveç İstatistiık Ofisi (SSB) tarafından 27 Mayıs Cuma günü açıklanan resmi verilere göre, Norveçli petrol ve doğalgaz firmaları 2022 yılında yapmayı planladıkları yatırım miktarlarını arttırmaya karar verdiler. Yükselen petrol fiyatları ve hükümetin sektörü canlandırmak adına pandemi döneminde yürürlüğe koyduğu vergi teşviklerinin firmaların söz konusu kararı almalarında etkili olduğu belirtildi.

Norveç’teki en büyük ticari sektör olan petrol şirketleri, daha önce geçtiğimiz Şubat ayında açıkladıkları ve yaklaşık 13 milyar dolar civarında olan 2022 yılı yatırım planlarını 17,57 milyar dolara çıkardılar.

Devlet kontrolünde olan Equinor firmasının başını çektiği ve aralarında diğer bazı yerli ve yabancı petrol şirketlerinin de bulunduğu sektör, günlük yaklaşık dört milyon varil seviyesinde bir üretim kapasitesi ile batı Avrupa’nın en büyük üreticisi konumunda bulunuyor.

Norveç parlamentosu 2020 yılında pandemi nedeniyle düşen enerji fiyatlarına bağlı olarak zor durumda kalan petrol ve doğalgaz sektörünü desteklemek amacıyla bir vergi teşvik yasasını onaylamıştı.

Bu teşvik mevzuatı süreli olup, 2022 yıl sonu itibarıyla sona ereceği için, sektör firmalarının bu yıl sonuna kadar yeni yatırımlarını projelendirerek onaylatmaları gerekiyor.

SSB’den yapılan açıklamada, özellikle Aralık ayı içerisinde olmak üzere, yıl sonuna kadar çok sayıda yatırım projesinin onay için Norveç hükümetinin önüne gelmesinin beklendiği açıklandı.

Norveç’teki Handelsbanken bankasının özel müşterilerine gönderdiği bir finansal raporda da, gerçekleşmesi beklenen bu yatırımların ekonomiyi canlandıracağı ve önümüzdeki ay faiz artırımlarına gitmeyi planlayan Norveç Merkez Bankası’nın da elini güçlendireceği belirtildi. Ayrıca ekonomideki tüm mevcut göstergelerin, 2023 ve 2024 yıllarında petrol sektöründe güçlü bir toparlanmaya işaret ettiği hususu da aynı raporda yer aldı.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü