Norveç’te Petrol Arama Çalışmaları Azaltıldı

14 Nisan 2020

Norveç Petrol Yönetimi, kıyılarda ham petrol arama çalışmalarının azaltıldığını, üretimin ise korona virüsü salgınına ve petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen şimdilik devam edeceğini duyurdu.
 
Aynı zamanda şirketler de üretim ve tüm petrol arama çalışmaları için uzun dönemli sonuçları olabilecek çeşitli önlemler açıkladılar ve başlattılar. Norveç petrol ve gaz endüstrisi, ülkenin geri kalanı gibi işlemlerini azalttı. Açık deniz petrol arama düzenekleri kurma işlemlerinde çalışan sayısını düşürdü. Zorunlu görülmeyen çalışanlar karaya gönderildi. Projeler ya durduruldu ya beklemeye alındı, yenileme amaçlı kapatmalar ertelendi. Tüm bunlar, petrol arama tesislerinde bulaşma riskini azaltmak ve petrol arama sahalarında üretime devam edilmesini sağlamak için yapıldı.
      
Norveç Petrol Yönetimi Genel Yöneticisi Ingrid Sølvberg “Sektör de aynı zamanda bir dizi önlem açıkladı ve başlattı ve bu durumun Norveç kıyılarındaki ham petrol arama çalışmalarını etkilediğini görebiliyoruz. Gerek petrol arama çalışmalarını, yatırımlarını gerek işletme maliyetlerini azaltmak gibi önemli maliyet kesintileri açıklandı. Gecikme ya da iptallerin potansiyel temel sonuçlarını anlamaya yönelik bir bakış açısıyla gelişmeleri yakından izliyoruz. Zaman açısından kritik olduğunu düşündüğümüz çalışmalara, diğer deyişle gecikmelerin yalnızca üretimin ertelenmesine değil aynı zamanda kaynak kaybına da neden olabileceğini düşündüğümüz çalışmalara özel önem veriyoruz. Şu anda, önümüzdeki birkaç ay içinde hangi çalışmaların iptal edileceği ya da erteleneceği konusunda kayda değer bir belirsizlik var.” açıklamasında bulundu.
 
Sølvberg ayrıca, “Şu anda gördüğümüz şey gerek petrol arama kuyularının açılmasında gerek jeofizik haritalandırma konusunda gecikmelerin ve iptallerin olması. Bugün itibariyle, 10 dolayında keşif kuyusunun açılması ertelenecek, bunun anlamı 2020 yılında 40 dolayında keşif kuyusu açılmış olacak. Ne var ki, gelecekte bu alandaki daha büyük değişiklikleri göz ardı edemeyiz.” yorumunu da ekledi.   

Kaynak:  steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü