Ocak ve Şubat Aylarında Çin’in Demir Cevheri Dışalımı Yıllık Bazda %1,5 Arttı

10 Mart 2020

Geçen ay her bir ay için ön alım satım verileri yayınlamak yerine verileri birleştireceğini açıklayan Çin Halk Cumhuriyeti (Ç.H.C.) Gümrükler Genel Müdürlüğü, yılın ilk iki ayında Ç.H.C.’nin geçen yılın aynı dönemindeki 174,3 milyon ton demir cevheri dışalım rakamına karşılık bu yılın ilk iki ayında 176,8 milyon ton demir cevheri dışalımı gerçekleştirdiğini açıkladı. Demir cevheri satınalımındaki bu artış, 24 Ocak’ta başlayan bir hafta süreli Yeni Ay Yılı tatilinin tüm ülkede baş gösteren Korona virüsü salgını nedeniyle uzatılması öncesi çelik üretim tesislerinin demir cevheri stoklarını yenilemesi nedeniyle meydana geldi.

Bununla birlikte, örneğin yapı yükleniciliği gibi alt sektörlerdeki çalışmaların geçici olarak durdurulması sonucu oluşan yüksek ürün stokları nedeniyle baskı altında bulunan Çinli çelik üreticileri, üretimlerini, dolayısıyla da girdi gereksinimlerini azalttı. Ancak, üretim planlarında yapılan düzenlemelerin demir cevheri istemi üzerinde büyük bir etkisinin olmaması gerekirdi.

Virüs salgını, Ocak ayının sonlarında birçok işletmenin çalışmalarını yavaşlatması ya da uzun Yeni Ay Yılı tatili boyunca durdurması ve yüz milyonlarca Çinli’nin memleketlerine dönmesiyle hızlandı.

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü