OECD Çelik Komitesi, Korona Virüsünün Çelik Pazarı Üzerindeki Etkisi Konusunda Son Derece Kaygılı

01 Ekim 2020

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (Organisation for Economic Cooperation and Development-OECD) Çelik Komitesi, bu hafta yaptığı toplantıda, Korona virüsü kriziyle bağlantılı olarak çelik piyasası koşullarının kötüleşmesinden duyduğu büyük endişeyi dile getirdi. Küresel salgının neden olduğu istem düşüşü, Çin'de çelik üretimi ile birlikte stokların artmaya devam etmesiyle görülüyor. Komite ayrıca, zorlu piyasa koşullarının sektörde önemli iş kayıplarına neden olduğu endişesini kaydetti. En son OECD verileri, küresel çelik üretim kapasitesinin 2020'de 2.455,8 milyon tona yükselebileceğini gösteriyor. Küresel kapasite ile üretim arasındaki makas ise 2016 yılından 2019 yılına daralırken, bu yıl Korona virüsü bağlantılı olarak genel kapasitedeki artış ancak üretimdeki düşüş nedeniyle olasılıkla 700 milyon tona kadar genişleyecek. Çelik Komitesi ayrıca, bu yıl Ortadoğu ve Asya'da üretime girecek olan yeni çelik üretim kapasitelerinin aşırı kapasiteye yol açacağına dikkat çekti.
 
Komite, dört gün süren uzaktan toplantı sırasında, verimsiz üreticilerin sektörden çıkışının kolaylaştırılması ile fabrika kapanmalarından etkilenen işçilerin desteklenmesi de içerisinde olmak üzere ilgili ekonomilerde daha fazla kapasite azaltma gereksinimine bir kez daha vurgu yaptı.
 
OECD Çelik Komitesinin 25 üyesi var (Avusturya, Belçika, Kanada, Çekya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Japonya, Kore, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, İngiltere, ABD ve AB) ayrıca 5 de ortak üyesi bulunuyor (Brezilya, Kazakistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna). Yedi gözlemci ülke ise (Arjantin, Bulgaristan, Mısır, Hindistan, Malezya, Güney Afrika, Tayvan) komitenin çalışmalarına bakış açılarını dile getiriyorlar. Bazı başka ülke ekonomileri de zaman zaman Çelik Komitesi toplantılarına davetli olarak katılıyorlar.
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü