Olumsuz Ekonomik Veriler Avrupa Borsaları Ve Avroda Değer Kaybına Neden Oldu

18 Nisan 2019

Avrupa genelinde yürütülen ve sonuçları bugün (18 Nisan) açıklanan yeni satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinin olumlu bir grafik ortaya koymaması nedeniyle, Avrupa borsaları ve avroda düşüşler yaşandı. Özellikle Almanya’da imalat sektöründeki düşüşün dördüncü ayda da devam ettiğinin görülmesi üzerine, yatırımcılar daha güvenli bir liman olarak değerlendirdikleri Euro Bölgesi hükümet tahvillerine yöneldiler.
Almanya’da hizmet sektörü son yedi aydır istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etse de, yatırımcıların kararlarını etkileyen esas verinin imalat sektörüne ait veriler olduğu anlaşılıyor. Geçen ay 44,1 olan Alman imalat sektörü endeksinin bu ay 44,5’a yükseldiği görüldü. Bu her ne kadar bir artış da olsa, PMI endeksine göre 50.0’nin altındaki değerlerin küçülmeye işaret etmesi nedeniyle, yatırımcılar açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmedi.
Verilerin açıklanmasının hemen ardından avro, dolar karşısında gün içerisinde %0,25 değer kaybına uğradı ve parite 1,1265 oldu.
Almanya’ya ait verilerin ardından açıklanan Fransa’nın verilerinin de beklentilerin altında gerçekleşmesi üzerine, hem avro bölgesi borsa endeksi hem de Alman DAX endeksinde sert düşüşler yaşandı.
Almanya’da Çarşamba günü bir ara eksi %0,1’e kadar yükselmiş olan on yıllık tahvil faizleri de raporun açıklanmasının hemen ardından eksi %0,5’e düştü.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü