Otomobil Üreticisi Toyota, Meksika’daki Hibrit Kamyonet Tesisine 328 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

12 Haziran 2023

Japon otomobil üreticisi Toyota, üretim süreçlerini Tacoma kamyonetinin yeni bir hibrit modeline uyarlamak için Meksika'nın merkez eyaleti Guanajuato'daki bir tesise 328 milyon dolar yatırım yapacak.

Toyota, "Meksika kamyonetinin yeni versiyonu hibrit elektrikli olacak, bu da Guanajuato’nun şirketin elektrifikasyon üretim stratejisinin bir parçası olacağı anlamına geliyor" açıklamasında bulundu. Ayrıca fonlar, yeni Tacoma modelinin Kuzey Amerika pazarına uyarlanmasına katkı sağlayacak.

Toyota, fabrika yatırımını duyurduğundan bu yana Guanajuato'ya 1,2 milyar dolara yakın yatırım yaptı ve fabrikanın 2500'den fazla istihdam sağladığını da belirtti.

Dünya çapındaki otomobil üreticileri, iklim değişikliğinin kötüleşen etkilerini azaltmayı amaçlayan katı emisyon kurallarına uymaya çalıştığından, üretimi içten yanmalı motorlardan ziyade elektrikle çalışan araçlara yöneltiyorlar.

Önemli bir otomobil üretim merkezi olan Meksika’da çok sayıda elektrikli araç üretilmesine rağmen, birçoğu Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere ihraç edilmektedir; çünkü kapsamlı bir şarj istasyonu ağına sahip olmayan Meksika'nın büyük bölümünde bu araçlar, sürücüler için çok maliyetli ve kullanışsız kalmaktadır.

Meksika'da, çoğunlukla büyük şehirlerde kümelenmiş ve uzun mesafeli elektrikli araç sürücülerini kısıtlayan yaklaşık 1.100 şarj istasyonu bulunmaktadır. Bununla birlikte, endüstri analistlerine göre hibrit araçlar, elektrikli araçlara daha fazla yatırım yapılıncaya kadar ileriye yönelik bir adım olabilir.

Elektrikli araç devi Tesla, mart ayında Meksika’nın kuzeyindeki Nuevo Leon eyaletinde küresel üretimini artırmak için bir "giga fabrika" açacağını söyledi.

Geçen yılki COP27 İklim Zirvesi’nde, Amerika kıtasının üçüncü büyük sera gazı yayan ülkesi olan Meksika, 2030 yılına kadar otomobil satışlarının %50'sinin sıfır emisyonlu araçlar olacağını taahhüt etti ve temiz enerji kapasitesini artıracağını açıkladı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü