Otomobillerde Kullanılan Yongalarda Küresel Boyutta Tedarik Sıkıntısı Başladı

08 Aralık 2020

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) Genel Sekreter Yardımcısı Li Shaouha, 8 Aralık 2020 Salı günü yaptığı açıklamada, otomobil elektronik aksamlarında kullanılan bazı yonga çeşitlerinin tedariğinde güçlük yaşanmakta olduğunu belirterek, bu durumun Çin’deki bazı otomobil firmalarının üretim süreçlerini olumsuz etkilemeye başlayabileceği ve küresel otomobil sanayisinin toparlanma sürecini yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.

Yongalar günümüzde bilgisayarların yanısıra yeni nesil otomobillerin de vaz geçilmez parçaları haline gelmiş bulunuyorlar. Çoğunlukla Avrupa ülkelerinde üretilmekte olan otomobil yongaları, motorların kontrolünden, yakıt ekonomisine kadar otomobillerdeki bir çok özelliği yönetiyorlar.

Yedek parça üreticileri Alman Continental ve Bosch, ayrıca otomobil üreticisi Volkswagen firmaları geçen hafta ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, yarı iletken parçaların tedariğinde küresel bir daralma yaşandığı ve bu durumun Çin’deki otomobil üretimlerini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunmuşlardı.

Li Shaouha CAAM’ın resmi yayın organına verdiği demeçte, söz konusu tedarik sıkıntısının özellikle 2021 yılının ilk üç ayı boyunca bazı firmaların otomobil üretimlerini görece daha çok etkileyeceğini belirtti.

Yaşanan tedarik sıkıntısının yonga üretimi konusunda küresel yatırımların yetersizliğinden, talep artışından ve virüs salgını nedeniyle Avrupa ve Güneydoğu Asya’daki üretim merkezlerinde meydana gelen yavaşlamalardan kaynaklandığı bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü