Otomotiv Devi Stellantis İtalya’daki Fabrikalarında 2022 Yılını da Üretim Düşüşü İle Kapatacak

14 Ekim 2022

İtalyan İşçi Konfederasyonu tarafından 14 Ekim Cuma yapılan açıklamada, İtalya’daki yıllık üretim miktarında 2017 yılından bu yana düzenli olarak düşüş yaşayan otomotiv firması Stellantis’in yonga tedarik sorunu nedeniyle 2022 yılını da düşüşle kapatacağı bildirildi.

Yılın ilk dokuz ayındaki verilere bakıldığında, aralarında Fiat markasının da bulunduğu birçok otomobili bünyesinde barındıran Stellantis firmasının, 2022 yılı üretim miktarının 650 bin adedin altında kalacağı öngörüldü. Stellantis 2021 yılında 673.574 adet araç üretmişti.

Şu an Stellantis’in sipariş defterlerine göre yıl sonuna kadar 800 bin adetlik bir üretim yapması gerektiği, fakat bu rakamın yaklaşık 200 bin adet gerisinde kalacağı bildirildi.

İşçi Konfederasyonunun otomotiv sektöründen sorumlu başkanı Ferdinando Uliano, üretim düşüşünde yonga tedarik sorununun başat rol oynadığını fakat diğer yedek parçaların tedarik zincirlerinde de benzer sorunlar yaşandığını söyledi. Uliano, yonga sorununun 2023 yılında da devam edeceğini ve Ukrayna’daki savaş ve enerji maliyetlerindeki yükselişin bu durumu daha da olumsuz etkileyeceğini düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Sendikanın yayınladığı raporda, Ocak ve Eylül ayları arasındaki dönemde üretime zorunlu olarak ara verilen zamanlarda 235 iş gününün kaybedildiği bilgisi yer aldı.

İlk dokuz ayın sonunda İtalya’daki üretim yıllık bazda %2,4 oranında azalırken, üretimi tamamlanabilen otomobil sayısı 515.380 adette kaldı. Stellantis’in hafif ticari araç üreten fabrikasındaki yıllık üretim kaybı ise %27,5’a ulaştı.

Öte yandan binek otomobil üretiminin aynı dönemde %14,1 oranında artış gösterdiği bildirildi. İkinci çeyrek dönemin sonunda iki ayrı fabrikada üretimine başlanan iki yeni model otomobilin bu üretim artışına katkı sunduğu da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü