Otomotiv Firmaları Salgın Nedeniyle Avrupa’daki Üretimlerine Ara Veriyor

17 Mart 2020

Virüs salgını ve azalan talep nedeniyle aralarında Fiat Chrysler, Peugeot ve Volkswagen firmalarının da bulunduğu birçok otomobil üreticisi Pazartesi gününden itibaren Avrupa’daki fabrikalarını kademeli olarak kapatmaya başladılar.

İtalya, Fransa, Belçika, İspanya ve Almanya’daki işçi temsilcileri ise işverenlerden hijyen, dezenfektasyon ve çalışanların birbirinden izole edilmeleri konularında daha fazla tedbir alınmasını talep ediyorlar.

Fiat Chrysler firmasının Avrupa’daki fabrikalarının tamamına yakınını Pazartesi gününden itibaren iki hafta boyunca kapatma kararı aldığı bildirildi.

Salgından en çok etkilenen İtalya’da tüm ülkedeki fabrikaların tamamen kapatılmasının ardından, İspanya da aynı yolu izleme kararı aldı. Salgının tüm kıta boyunca yayılma eğilimi göstermesi ile birlikte Fransa da işyerleri ve fabrikalarda kısmi kapatma kararları almaya devam ediyor.

Peugeot, Opel ve Vauxhall markalarını bünyesinde tutan PSA Grup firması da Avrupa’daki tüm fabrikalarını 27 Mart tarihine kadar kapatma kararı aldı. Renault firmasından yapılan açıklamada ise, Fransa’daki tüm üretim faaliyetlerinin durdurulduğu ve kendilerine ait on iki adet tesisin kapatılarak toplam 18,000 personelin ikinci bir duyuruya kadar evlerine gönderildiği belirtildi.

Virüs salgınından önce de, zaten azalmakta olan küresel talep ve AB’nin empoze ettiği yeni çevre mevzuatlarına uyum sağlamanın getirdiği engellerle mücadele etmekte olan otomotiv sektörünün, bu şokla birlikte iyice zor durumda kaldığı belirtiliyor.

Avrupa genelinde otomobil bayileri de dahil olmak üzere, zaruri olmayan birçok dükkan ve servislerin kapalı olması ve bir çok kişinin evlerinden çıkmaması nedeniyle otomobil satışlarında Mart ayında çok sert bir düşüş bekleniyor. Analistler otomobil satışlarının bu yıl küresel ölçekte de %4 oranında azalmasını bekliyorlar.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü