Otomotiv Sanayinde Yeni Konsolidasyon: FCA ve PSA Firmaları Birleşme Kararı Aldılar

31 Ekim 2019

Fiat Chrysler (FCA) ve Peugeot (PSA) otomotiv firmalarının birleşme kararı aldıkları açıklandı. Firma yetkilileri tarafından bugün (31 Ekim 2019) yapılan resmi açıklamada birleşmenin %50 - %50 ortaklık şeklinde olacağı belirtildi.

Birleşme sonrasında 50 milyar dolar değerinde yeni bir şirketi doğuracak olan anlaşmanın hazırlık sürecinde olduklarını belirten firma yetkilileri, yeni şirketin Hollanda merkezli olup, Paris, Milano ve New York’ta da şubeleri olacağını açıkladılar. PSA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Tavares’in yeni şirketin İcra Kurulu Başkanlığını üstleneceği, FCA’nın başındaki John Elkan’ın ise şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olması bekleniyor.

Son yıllarda otomotiv sanayinde yaşanan konsolidasyon trendinin son örneği olan bu birleşmenin sonucunda Fiat, Jeep, Dodge, Chyrsler, Peugeot ve Opel gibi markalar tek çatı altında birleşmiş olacak. Stratejik olarak bakıldığında, FCA PSA’nın daha modern ve yüksek teknolojili üretim platformundan faydalanırken, PSA’nın da FCA’nın ABD pazarında sahip olduğu güçlü konumdan faydalanacağı ifade ediliyor. Birleşme sonrası yılda 8.7 milyon adet otomobil üretim kapasitesine sahip olacak şirket, dünya sıralamasında da Volkswagen, Toyota ve Renault-Nissan’ın ardından dördüncü sıraya yerleşecek.

Her iki şirketin yöneticilerinden oluşan bir proje takımının, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde anlaşmaya ilişkin detayları tamamlayarak imza aşamasına getireceği öğrenildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü